Бајина Башта усвојила Декларацију о заштити и неговању ћирилице

0 784

На данашњој седници Скупштине општине Бајина Башта гласовима свих присутних одборника усвојена је Декларација о заштити и неговању ћирилице у општини Бајина Башта. Аутори текста декларације и предлагачи овог акта су одборници Синиша Спасојевић и Зоран Раковић, а како је наведено у образложењу предлога декларација треба да буде правни основ за свеобухватне мере заштите ћирилице на територији општине Бајина Башта.

Ћирилица насловна

Имајући у виду значај ћирилице за очување српског идентитета као и њену угроженост у јавним комуникацијама предлагачи декларације су предвидели већи број конкретних мера којима ће се популаризовати коришћење ћирилице, бити одређени дани на територији општине Бајина Башта посвећени српском језику и ћириличном писму, пружити се олакшице оним субјектима који у јавној комуникацији користе ћирилицу и на пригодан начин захвалити онима који популаризују традиционално српско писмо.

Синиша Спасојевић
Синиша Спасојевић

Одборник Синиша Спасојевић је навео да је  подношење ове декларације само наставак активности на очувању ћирилице за које се дуги низ година бори својим ангажовањем кроз институције и да очекује да из овог документа проистекну конкретне мере које ће допринети да ћирилица заузме место које јој и припада. Сувишно је и говорити о огромном значају ћирилице за очување идентитета српског народа и зато ми морамо едукацијом, популаризацијом овог писма и истицањем позитивних примера из праксе допринети да ћирилица опстане и живи. Спасојевић је навео да је циљ декларације и успостављање манифестације посвећене ћирилици у Бајиној Башти што има и историјско утемељење имајући у виду да је у ово место где је настала „Рачанска преписивачка школа“, а да је у манастиру Рача једно време чуван најзначајнији ћирилички споменик српске и јужнословенске писмености – Мирослављево јеванђеље.

Одборник Зоран Раковић је навео да циљ декларације нису никакве репресалије према онима који користе латиницу већ да се укаже на значај ћирилице као српског националног писма и да се омогуће неке олакшице привредницима који у свом раду редовно користе ово писмо. Он је навео и да очекује да већ за следећу седницу Скупштине општине Бајина Башта радно тело на основу ове декларације припреми конкретне мере из више области које би водиле већој употреби ћирилице.

Зоран Раковић
Зоран Раковић

По овој теми дискутовали су бројни одборници који су подржали текст декларације и навели доста примера на који начин се могу остварити циљеви из овог документа.

У тексту декларације поред начелног става да се на територији општине Бајина Башта популаризује ћирилица предвиђене су и бројне конкретне мере које ће се примењивати. Тако ће се библиотека у овом граду обавезати да у највећем проценту набавља књиге на ћирилици, корисници средстава које на конкурсима добијају из општинског буџета ће у својим активностима проистеклим из тих конкурса морати да користе ћирилицу, стручне службе Општине су задужене да пронађу могућности за олакшице привредницима који у свом пословању редовно користе ћирилицу…

Установа „Култура“ се задужује да осмисли и реализује манифестацију посвећену српском језику и очувању ћирилице. У време манифестације потребно је направити дешавања која су посвећена ћирилици, позвати стручњаке из области српског језика, организовати трибине, уметничке изложбе и слично. Општинска управа, јавна предузећа и установе на територији општине Бајина Башта се овим документом обавезују да своје пословање ускладе са декларацијом.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена