Тара поново изазива најбоље Хард Ендуро возаче, Пролог у Бајиној Башти

0 1.071

Највећа и најтежа Хард Ендуро трка у Србији, Xross Challenge по пети пут изазваће Хард Ендуро возаче да тестирају своју издржљивост и снагу својих мотора у прелепом, али суровом амбијенту планине Таре. Трка ће бити одржана од 15. до 17. јуна, а на Тару стиже и Вејд Јанг (Wade Young) из Јужне Африке који је један од Топ 10 Хард Ендуро возача у свету.

Xross Chalenge 2017 Фото: Mihai Stetcu Извор: Xross Team
Xross Chalenge 2017 Фото: Mihai Stetcu Извор: Xross Team

Нема сумње да ће Xross Challenge и ове године до крајности тестирати физичку и менталну спремност возача и издржљивост њихових машина јер ће током три дана вожње на својим двоточкашима превалити око 200 км траса. Немојте да вас завара наизглед мала километража, јер је у питању off-road вожња па такмичари возе уз екстремне узбрдице, спуштају се низбрдо, возе кроз камењаре, потоке, блато, гребене и шуме, због чега трка у зависности од искуства и спретности возача може трајати и до 10 сати.

У петак 15. јуна пред такмичарима ће бити испит агилности и спретности, односно Пролог – специјално направљен полигон са препрекама као што су балвани, камење и земљани доскоци. Будући да је због природе овог спорта Пролог једини сегмент трке који публика може да испрати од почетка до краја, Xross Team је одлучио да се он са Калуђерских бара на Тари ове године пресели у Бајину Башту како би већи број људи могао да ужива у мајсторијама на двоточкашима. Након Пролога возаче чека 60 км Ендуро вожње кроз Тару, субота је резервисана за 90 км Хард Ендура, а последњег дана трке, у недељу возиће се 60 км Extreme Endura. Организатори ће непосредно пред трку објавити и локације на планини на којима ће публика моћи да бодри возаче у њиховој борби против сурових препрека.

Xross Challenge трка и ове године имаће три категорије тежине – PRO, EXPERT и HOBBY. Изазов на Тари за сада су прихватили возачи из више од 10 земаља. За сада се пријавило око 170 возача који долазе из више од 10 земаља, а највећа звезда биће Вејд Јанг (22), један од најбољих Хард Ендуро возача на свету. Јанг се у историју овог спорта уписао са само 16 година када је освојио легендарну трку Roof Of Africa која је најстарија и једна од најтежих Хард Ендуро трка у свету. У међувремену нашао се на подијумима неких од највећих и најтежих светских трка као што су Hell’s Gate, Red Bull Romaniacs, Red Bull Megawatt 111, Extreme XL Lagares, а импресивној колекцији одличних резултата недавно је додао и победу на Machete Hard Enduro трци. Јанг ће два дана пре трке, 13 и 14. јуна одржати Hard/Extreme Enduro клинику на Тари, где ће своје знање и искуство несебично поделити са возачима који желе да унапреде своју технику вожње.

Xross Challenge 2017 Фото: Александар Дмитровић Извор: Xross Team
Xross Challenge 2017 Фото: Александар Дмитровић Извор: Xross Team

Међутим, осим возача и посетиоци ће имати прилику да пробуде свој авантуристички дух и упознају се природним лепотама Таре. Аутдор организација Green Bear (Зелени Медвед) на Тари ће током трајања Xross Challenge трке организовати специјалне авантуре за одрасле посетиоце и децу. Моћи ће да пробају СУП (stand up paddle) на језеру Перућац, Алпинизам (абзајл) на Соколарици или да се отисну у шетњу Калуђерским Барама и обилазак видиковца на Тари.

Када је први пут организован 2014. године Xross Challenge је био једина Хард Ендуро трка у Србији. За четири године постојања повећао је не само интересовање публике за овај мото спорт, већ и знање и информисаност домаћих возача о моторима, заштитној опреми и техникама вожње. Одлична организација у комбинацији са суровим рељефом Таре, који је одличан за ову врсту спорта, допринели су томе да Xross Challenge постане једна од најбољих трка овог типа у региону за коју влада велико интересовање широм света.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена