Свечано отворена Пословно-индустријска зона „Бранешко Поље“

0 777

У програму УНДП ПРО који подржава Европска унија, општина Чајетина је пре пар година изабрана за најперспективнију општину у којој треба финансирати развој индустријске зоне, и управо у складу са тим у данима који предходе Дану општине уприличено је свечано отварање Пословно-индустријске зоне „Бранешко Поље“.

Пословна зона „Бранешко поље“ се налази на девет километара северо-западно од центра општине Чајетина, и простире се на 200 хектара земљишта мешовите власничке структуре – општинског, приватног и  државног земљишта. Тренутно је уређено 30 хектара простора ове зоне.

Обраћање Милана Стаматовића, председника Општине Чајетина

Пословна зона „Бранешко поље“ има потпуно изграђену инфраструктуру, парцеле и објекте погодне за производне, прерађивачке и сличне погоне а капацитети електричне енергије у потпуности задовољајају потребе зоне. Тренутно у зони послује 30 предузећа са великим бројем радника из области дрвопрераде, машинске индустрије, текстилне индустрије, производње производа од пластике, грађевинских материјала…

У свом обраћању приликом ове свечаности председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, подсетио је да захваљујући темељима које су поставиле предходне генерације и наши преци ми данас имамо сигурну основу на којој можемо развијати будући развој и омогућити данашњим инвеститорима модерне услове за рад и пословање, чему је управо пример данашњи догађај. Такође поменуо је да је Општина Чајетина на располагању свим инвеститорима као и околним локалним самоуправама за сарадњу и указивање на начине управљања локалним ресурсима и моделе одрживог развоја. На крају свог обраћања окупљеним, захвалио се свим тренутним члановима и пословним актерима Пословне зоне и изразио очекивања и спремност општинских власти да помогну да у будућности Зона „Бранешко Поље“ још брже расте и развија се.

Пословна хала Зоне

Општина Чајетина издала је 3 грађевинске дозволе у овој зони. Почела је изградња дестилерије Президент, браће Костић, привредника из Русије, затим локални предузетник из Шљивовице, власник фирме „АММ Фрут“ уз помоћ субвенције Министарства пољопривреде завршио је изградњу хладњаче за откуп воћа, која ускоро почиње са радом. Управо се завршава погон за прераду дрвета „Секулић“, а предузеће „Профимонт“ Чајетина гради погон за производњу грађевинских агрегата. Укупно је запослено око 400 људи, од којих само предузеће „Диви“ и „Горштак“ запошљавају по 80 радника.  Такође, како би олакшали инвеститорима прикупљање потребне документације и убрзали процедуру за почетак радова, општина је основала Центар за привредни развој, који би требало да свим заинтересованим партнерима пружи те потребне услуге. Општина Чајетина ће приступити изради детаљног урбанистичког плана непходног за даљи развој ове зоне, који ће дефинисати нове инвестиционе локације и елементе пратеће инфраструктуре како би се створили услови за даљи привредни развој општине. На овај начин желимо да привучемо домаће и стране инвеститоре што ће довести до отварања нових радних места, све у циљу добробити локалне заједнице, истичу из Општине.

Да подсетимо, 1945. године слетели су у Бранешком пољу савезнички авиони  и одабрали су то место као погодно да се ту стационирају. Много година касније, Вељко Стаматовић, некадашњи председник општине Чајетина, је проценио да је овај простор погодан за развој индустријске зоне. Стекавши велико искуство обављајући важне државне послове у земљи и региону у периоду од средине шездесетих година до почетка седамдесетих, дошао је спреман да развије и изгради златиборски крај. Имао је план развоја општине у свим областима: пољопривреди, туризму, трговини, а планирао је и развој индустријске зоне. Формиране су парцеле, обезбеђена је струја, вода, постројење за пречишћавање отпадних вода. Најпре је заживела стругара, сушара и радионица, будући да је идеја била искористити дрвне потенцијале Муртенице, Чавловца и Таре. Поред стругаре, направљен је и фабрика оловака и фабрика за израду делова за тракторе ИМР.

Локација Бранешког поља се и тада али и сада показала као веома погодна за пословну активност јер се у непосредној близини налази пруга Београд-Бар, у близини је аеродром Поникве, зона се налази на раскрсници магистралних путних праваца М21 (Суботица-Подгорица) и деонице Сушица – Вишеград међународног пута Е 761, а веома близу је и гранични прелаз са Босном и Херцеговином.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена