Српски језик заслужује да се пази, чува и негује

0 615

У организацији Министарства културе и информисања Републике Србије и Филолошког факултета Универзитета у Београду 4. и 5. октобра одржан је дводневни семинар Негујмо српски језик у Образовно- културном центру Вук Караџић у Тршићу. Позив за учешће на семинару су добиле све школе из Бајине Бааште и једна школа из Лучана.  Школе из Бајине Баште су одабране за учешће на овом семинару јер је Министарство културе препознало значај Декларације о заштити ћирилице која је усвојена у овој општини и због установљавања манифестације „Ћирилична баштина“ док је школа из Лучана награђена због више запажених акција које су њени ученици релаизовали са циљем подсећања јавности на дужност очувaња језика и матичног писма.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

За 45 ученика из Бајине Баште и 50 из Лучана са наставницима организатори су обезбедили превоз, смештај, исхрану и веома занимљив програм који је реализован у петак и суботу. Учесници семинара су били: ученици основних школа из Бајине Баште (ОШ Свети Сава, ОШ Рајак Павићевић и ОШ Душан Јерковић Костојевићи и ОШ Стеван Јоксимовић), њихови наставници српског језика и књижевности и директорка ОШ Свети Сава и ученици Основне школе Милан Благојевић из Лучана заједно са својим учитељима и наставницима.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

Првог дана семинара ученици су присуствовали позоришној представи Девојка бржа од коња инспирисаној народном књижевношћу коју су извели глумци Анита Стојадиновић и Никола Ранђеловић. Другог дана ученике и њихове наставнике поздравила је помоћница министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић а потом је за њих организована промоција акције Негујмо српски језик и представљен историјат акције. О језику и писму присутнима је говорио проф. др Вељко Брбовић. Издавачка кућа Evro bооk даровала им је књиге. Након промоције уследила је посета саборишту и Вуковој родној кући у Тршићу и манастиру Троноши са водичем.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

Ово је била својеврсна награда за ученике, њихове наставнике, учитеље и директоре школа што подржавају на свој начин акцију Негујмо српски језик и што се труде да очувају ћирилицу. Видно је било да је дводневни програм све ученике одушевио, држао им пажњу и био веома занимљив. Из коментара ученика се види да са нестрпљењем чекају неко слично путовање јер су се лепо дружили, а и доста тога новог видели и научили.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

Како за Дрина Инфо каже Драгана Васић, мастер професор српског језика и књижевности из Бајине Баште, која је присуствовала семинару заједно са својим ученицима, одбор ове акције истакао је колико је важно свестрано и систематски подстицати бригу за очување и развијање српског језика и језичке културе. Њихова намера је да акција стигне у школе, до ученика, јер мисле да је то најбоље место за ову причу.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена