Освећење новог храма у Бачевцима на Дрини

1 960

Освећење новог храма у оквиру манастира Светих царских мученика Романових у селу Стрмово (Бачевци на Дрини) у општина Бајина Башта одржаће се у петак 11. октобра. Освећење цркве посвећене великом Божјем угоднику Светом Јовану Шангајском почеће у 8 часова. У наставку следи Света Архијерејска Литургија којом ће началствовати Његово Преосвештенство Епископ шабачки Господин Лаврентије, уз саслуживање свештенослужитеља из других помесних цркава.

После Литургије ће уследити освећење поклоног Kрста из Русије, као и трпеза љубави и духовно појање Хора „Веретенце” из Москве, Хора Свети Николај Жички из Чачка и наступ KУД „Азбуковица“ из Љубовије.

Свети Јован Шангајски био је православни епископ у Шангају, архиепископ у западној Европи и Сан Франциску. Канонизован је 1994. године. Јован Максимовић родио се 4. јуна 1896. године у Русији, у Харковској губернији у месташцу Адамовски. Потицао је из племићке породице, а његов отац Борис Максимовић био је српског порекла. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући никад нису запоставили. Јован је на крштењу добио име Михаило, док му је Јован касније монашко име. Житије Светог Јована Шангајског и нешто више и о његовом боравку у нашој земљи и изузетном духовном животу овог светитеља можете прочитати овде.

Дрина Инфо

1 коментар
  1. […] Izvor i foto:Drinainfo […]

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена