ЧУЈТЕ СРБИ: Годишњица смрти Арчибалда Рајса

0 606

Навршава се 86 година од смрти професора Универзитета у Лозани и истакнутог криминолога светске репутације, швајцарског добровољца српске војске у Првом светском рату Арчибалда Рајса.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић предводи државну церемонију код споменика Арчибалда Рајса у Топчидерском парку у Београду.

Рајс (јужнонемачка покрајина Баден, 8. јул 1875 – Београд, 8. август 1829), осведочени пријатељ Срба, себе је сматрао „другом величанствених ратника Шумадије, Дунава, Мораве, Тимока и Вардара“. О Србима је оставио политички тестамент под насловом „Чујте Срби“, чије су поруке актуелне и данас.

Арчибалд Рајс

У Краљевину Србију је стигао 1914. године, на почетку Првог светског рата, на позив српске владе. Истраживао је злочине аустроугарске војска у Мачви и Подрињу над недужним српским цивилима, а као ратни извештач објављивао чланке у угледним европским часописима о тим злочинима чиме је пробијена информативна блокада Србије и омогућен продор истине о страдању.

Био је члан делегације југословеске владе на Мировној конференцију у Паризу. После Првог светског рата радио је у Министарству иностраних послова Краљевине СХС, у Одсеку за документацију ратних злочина и у Министарству полиције где је основао двогодишњу полицијску школу. Пошто никад није добио држављство Краљевине СХС, радио је, пред пензију, посао вештака за фалсификоване новчанице у Народној банци у Београду.

Свој политички тестамент под насловом „Чујте, Срби!“ завршио је 1. јуна 1928. године. Затражио је да то буде објављено тек после његове смрти. Та мала књижица у Србији је штампана последњих двадесетак година у великом броју издања. Рајс у њој пише о свим српским врлинама, али и манама за које многи тврде да су српском народу и друштву својствене и данас.

Сахрањен је на Топчидеру, а по његовој жељи његово срце однесено је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

Рајсу је подигнут споменик на Топчидеру у Београду 1931. године, који је недавно обновљен. Једна основна школа у београдској општини Палилула носи његово име. На Криминалистичко-полицијској академији у Београду од пре неколико година одржава се научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“.

Пролетос је премијерно приказан документарно-играни филм „Чујте, Срби“ редитеља Горана Вукчевића, а у Народном позоришту у Београду изводи се драма „Арчибалд Рајс“.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена