Данас је Михољдан

0 608

МихољданСрпска православна црква данас слави Михољдан, празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику. После Михољдана, према народном веровању, наступа права јесен, а ако се топли дани наставе, тај период зове се михољско лето. Свети Киријак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, врло рано је почео да се диви начину спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу. Боравио је у више манастира, посвећен хришћанској вери и борећи се против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цели живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца. Киријака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Поживио је 109 година и упокојио се 557. године у пустињи, гдје је провео старост и последње године живота.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена