UŽICE: Počele sanacije krovova kulturnih ustanova

0 592

– Posle 36 godina počela je rekonstrukcija 950 kvadrata krova na Spomen domu na Kadinjači. Obnovu krova finansira Ministarstvo turizma sa 3 miliona dinara i grad sa 3 miliona dinara –

Kadinjaca 009

Radove su obišli direktor Muzeja Nikola Gogić, gradonačelnik Tihomir Petković i direktor Direkcije grada Nikola Maksimović.
– Krov objekta prokišnjava od samog početka rada pre 36 godina i bilo je krajnje vreme da se uradi. Projekat za sanaciju je uradila Direkcija za izgradnju grada i saglasnost su dali Zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, jer ovo je spomenik od izuzetnog značaja. Ministarstvo trgovine i kulture je obezbedilo 3 miliona dinara i 3 miliona je obezbedio grad. Završetak radova je 14. oktobar ove godine, ali se nadam da će radovi biti završeni 9. oktobra na Dan grada – rekao je direktor Muzeja Nikola Gogić i dodao da su sve ove pripreme u sklopu obeležavanja proslave 70 godina postojanja Muzeja i 75 godina od borbe na Kadinjači i Užičke republike iduće godine, zašta je planirano i otvaranje postavke Muzeja Užičke republike.

Kadinjaca 013

Gradonačelnik Tihomir Petković je dodao da ovih dana kreću radovi na više projekata kulturnih ustanova poput Joakovića kuće koji će koštati oko 2,5 miliona dinara i Biblioteci oko 3 miliona dinara.
– Ovo gradsko rukovodstvo će pokušati da neke kulturne znamenitosti stavimo u komercijalnu funkciju. Prošle nedelje smo bili kod ministra Tasovca i konkurisaćemo za projekat „Gradovi u fokusu“. Od 22 grada tri će biti odabrana. Takođe se nadamo da će od iduće godine Ministarstvo kulture izdvojiti novac za stalnu postavku Užička republika, a imamo ideju i da Titov spomenik uključimo u turističke svrhe, a sve uz pomoć Turističke organizacije – rekao je Petković.

Kadinjaca 018

Spomen kompleks Kadinjača je imalo problema oko snabdevanja vode, jer su meštani vodu sa lokalnih izvora koristili za zalivanje malinjaka.
– Vode ima za sve u normalnim uslovima. Međutim, mnogi su zalivali svoje malinjake, pa je došlo do poremećaja snabdevanja vodom. Imamo dva načina za rešavanje tog problema, a jedan je, koji ćemo najverovatnije sprovesti, tako što će JKP „Vodovod“ preuzeti nadležnost nad seoskim vodovodima – rekao je Gogić.
Od početka do danas kroz ovaj kompleks je prošlo oko 2,5 miliona gostiju, a ove godine očekuje se oko 9.000 gostiju.

Z. G.

Kadinjaca 002

Kadinjaca 006

Kadinjaca 012

Kadinjaca 025

Kadinjaca 021

Kadinjaca 033

Kadinjaca 027

Kadinjaca 028

Kadinjaca 030

Kadinjaca 023

A nama u inspekciji kažu da u Užicu nije potrebna tabla kada se izvode radovi..
A nama u inspekciji kažu da u Užicu nije potrebna tabla kada se izvode radovi..

Kadinjaca 022

 

Izvor: uzickanedelja.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena