УЖИЦЕ: Почеле санације кровова културних установа

0 695

– После 36 година почела је реконструкција 950 квадрата крова на Спомен дому на Кадињачи. Обнову крова финансира Министарство туризма са 3 милиона динара и град са 3 милиона динара –

Kadinjaca 009

Радове су обишли директор Музеја Никола Гогић, градоначелник Тихомир Петковић и директор Дирекције града Никола Максимовић.
– Кров објекта прокишњава од самог почетка рада пре 36 година и било је крајње време да се уради. Пројекат за санацију је урадила Дирекција за изградњу града и сагласност су дали Завод за заштиту споменика културе у Београду, јер ово је споменик од изузетног значаја. Министарство трговине и културе је обезбедило 3 милиона динара и 3 милиона је обезбедио град. Завршетак радова је 14. октобар ове године, али се надам да ће радови бити завршени 9. октобра на Дан града – рекао је директор Музеја Никола Гогић и додао да су све ове припреме у склопу обележавања прославе 70 година постојања Музеја и 75 година од борбе на Кадињачи и Ужичке републике идуће године, зашта је планирано и отварање поставке Музеја Ужичке републике.

Kadinjaca 013

Градоначелник Тихомир Петковић је додао да ових дана крећу радови на више пројеката културних установа попут Јоаковића куће који ће коштати око 2,5 милиона динара и Библиотеци око 3 милиона динара.
– Ово градско руководство ће покушати да неке културне знаменитости ставимо у комерцијалну функцију. Прошле недеље смо били код министра Тасовца и конкурисаћемо за пројекат „Градови у фокусу“. Од 22 града три ће бити одабрана. Такође се надамо да ће од идуће године Министарство културе издвојити новац за сталну поставку Ужичка република, а имамо идеју и да Титов споменик укључимо у туристичке сврхе, а све уз помоћ Туристичке организације – рекао је Петковић.

Kadinjaca 018

Спомен комплекс Кадињача је имало проблема око снабдевања воде, јер су мештани воду са локалних извора користили за заливање малињака.
– Воде има за све у нормалним условима. Међутим, многи су заливали своје малињаке, па је дошло до поремећаја снабдевања водом. Имамо два начина за решавање тог проблема, а један је, који ћемо највероватније спровести, тако што ће ЈКП „Водовод“ преузети надлежност над сеоским водоводима – рекао је Гогић.
Од почетка до данас кроз овај комплекс је прошло око 2,5 милиона гостију, а ове године очекује се око 9.000 гостију.

З. Г.

Kadinjaca 002

Kadinjaca 006

Kadinjaca 012

Kadinjaca 025

Kadinjaca 021

Kadinjaca 033

Kadinjaca 027

Kadinjaca 028

Kadinjaca 030

Kadinjaca 023

А нама у инспекцији кажу да у Ужицу није потребна табла када се изводе радови..
А нама у инспекцији кажу да у Ужицу није потребна табла када се изводе радови..

Kadinjaca 022

 

Извор: uzickanedelja.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена