БАЈИНА БАШТА: Хуманитарна акција „Чепом до осмеха“

0 916

Бајина Башта се укључила у велику хуманитарно-еколошку акцију  рециклирања пластичних чепова у циљу прикупљања средстава за помоћ деци са инвалидитетом или са неком сметњом у  развоју. Планирано је да акција „Чепом до осмеха“ буде организована у вртићу и школама у Бајиној Башти као и у свим јавним установама и предузећима. Регистровано је и прво званично место за прикупљање чепова које се налази у Туристичком инфо центру у Бајиној Башти. Акција ја трајног карактера и позивају се грађани да се активно укључе у ову причу која поред хуманитарног има значајан еколошки аспект.

75_7724818994857774816_n

Акција „Чепом до осмеха“ је настала на иницијативу дипломиране еколошкиње Вање Петковић из Новог Сада, која је током својих студија сазнала за пример добре праксе Словеније, где је покренута хуманитарно-еколошка акција рециклирања чепова са циљем прикупљање средстава за помоћ деци са инвалидитетом или са неком сметњом у развоју. Са жељом да акцију оваког значаја и обима покрене у Србији, Вања заједно са својим сарадницама одлучује да покрене акцију „Чепом до осмеха“. Акција је покренута у мају 2012. године, када су прво неколицине људи одлучиле на овај корак и разумеле значај оваквог пионирског рада.

Принцип пројекта је једноставан, али показало се и као ефикасан. Потребно је прикупити чврсте пластичне чепове, нпр. од млека, јогурта, сокова, воде, пива, кечапа, средстава за кућну и личну хигијену (детерџенти, пасте за зубе, шампони, креме за руке, омекшивачи, балзами, течност за судове…) Сакупљене количине чепова од пластике се одвозе у рециклажни центар, а прикупљена средства се користе у хуманитарне сврхе. Конкретно ова акција је дала акценат на децу са инвалидитетом, да им омогућимо лакше функционисање у свакодневном животу и образовању. Истовремено постиже се и еколошки допринос у очувању животне средине.

Нарочито је важно што оваква акција има троструку улогу, а то је да се отпад рециклира, да се мисли о својој средини и да се развија хуманост и солидарност код деце и људи. Сматрамо да је предност ове акције што је механизам врло једноставан. Од оних који жели да учествују једноставно треба да одвајају своје чепове у кутије на којим стоји натпис Чепом до осмеха (једини услови је да су чепови пластични, није важно да ли су они од напитака, сокова, воде, млека, кућне хемије, шампона, паста за зубе, јогурта). Наиме, једноставност овог механизма не умањује његову ефикасност. Вредност акције јесте што је она трајног карактера.

flajer-spoljau0161nja

Средства која се добију када се чепови предају на рециклажу су намењена у хуманитарне сврхе са циљем да помогну деци са инвалидитетом или неком сметњом у развоју, како би им се омогућило лакше учествовање у образовању. Више информација о акцији можете погледати овде. Организатори се захваљују свим људима добре воље који се прикључују акцији.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена