БАЈИНА БАШТА: Штета од падавина преко 100 милиона

0 492

Данас je одржана је ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој је разматрана ситуација на територији општине Бајина Башта, настала услед обилних падавина и лоших временских прилика 12. и 13. јула.

Током седнице Штаба констатовано је да је услед обилних кишних падавина и лоших временских прилика 12.и 13. јула 2018.године, дошло до бројних проблема на готово целој територији општине Бајина Башта, најпре у северном делу, а потом и на остатку територије општине Бајина Башта. Најкритичније стање је у месним заједницама Оклетац, Солотуша, Заглавак, Пилица, Дуб, Зарожје, Бесеровина, Рача.

Штаб за ванредне ситуације насловна
Штаб за ванредне ситуације Фото: Дрина Инфо

Нема страдалих нити повређених лица а државни путни правац Бајина Башта – Ужице који је био у прекиду је  након интервенције предузећа „Путеви“ Ужице поново у функцији. Сви локални путни правци, посебно макадамски, су у лошем стању. Исто се односи и на пропусте. У МЗ Пилица се, услед зачепљења пропуста на путним правцима за Маџаревиће и Поточаре, вода излила на околне пољопривредне површине, а због зачепљења пропуста на државном путу Бајина Башта – Ужице, вода је продрла и у једну породичну кућу у овом селу. У МЗ Зарожје угрожен је мост на локалном путу а у МЗ Бесеровина је у прекиду правац Бесеровина – Ослуша.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

Градско водоизвориште поред реке Пилице није угрожено, али би постојала опасност да је киша падала још неколико сати. Што се тиче електроенергетске мреже, није било већих проблема. У Рогачици је у прекиду јавна расвета на локацији где је старт љубовијске регате, услед пада дрвета.

Петар Ракић, командир ВСЈ, истакао је да, услед изразито лошег стања путне мреже, неће бити у могућности да се цистернама приђе већини локација по месним заједницама и изврше интервенције уколико дође до појаве шумских пожара.

Петар Петровић, заменик команданта Општинског штаба је констатовао да ће, шта год да се предузме по питању деловања на отклањању последица невремена, јединица локалне самоуправе бити у проблему. Разлози су, с једне стране, оправдан притисак од стране грађана који не могу да приђу нормално својим домаћинствима, а са друге стране немогућност реаговања из више разлога – недостатка новца, механизације и других средстава, као и саме законске регулативе која појединим одредбама отежава и компликује активности на санацији штета насталих услед невремена.

Радомир Филиповић, командант Општинског штаба за ванредне ситуације, истакао је да су прилике на територији општине, на основу досадашњих информација, по свим критеријумима итекако довољне за увођење ванредне ситуације, али да је из више разлога не би требало увести. Главни разлог је лоша финансијска ситуација, али и други проблеми попут недостатка механизације, малог броја екипа спремних да реагују и др. На основу досадашњих информација изнео је оцену да досадашња штета вероватно није мања од 100 милиона динара, а да на буџетској позицији тренутно Општина располаже са 17 милиона динара намењених за хитне интервенције.

Увођењем ванредне ситуације Општина би била у обавези да одмах ангажује бар по једну екипу за санацију последица невремена у свакој месној заједници, а за то нема довољно опредељених средстава у буџету. Наиме, обзиром да је од стране државе успостављен централни регистар фактура, у који сви ангажовани извођачи радова на санацији штета уносе своје фактуре, у законском року од 45 дана од дана од дана уноса, Општина би била у обавези да их исплати, за шта сада није финансијски спремна. Уколико не би поступила у законском року, Општини би били обустављени сви трансфери од стране Министарства финансија, што би довело до паралисања њеног рада. – објаснио је Филиповић.

Општински штаб је донео закључак да имајући у виду финансијска, материјална и друга средства којима Општина тренутно располаже, након детаљнијег увида у стање који ће надлежне службе у међувремену сагледати после обиласка терена, утврдиће се приоритети и покушати санација што више штета, у складу са могућностима локалне самоуправе.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена