Специјализовано плутајуће возило чисти отпад на Дрини

0 371

На дринском језеру у Вишеграду, недалеко од предузећа „Хидроелектране на Дрини“, почело је чишћење плутајућег отпада уз помоћ специјалног пловног возила, које је за ове намене обезбедила немачка фондација „Евервејв“, у сарадњи са „Водама Српске“ и предузећем „Јокић инвест“.

Извор: Општина Вишеград

Извршни директор за инвестиције и развој Електропривреде Републике Српске Јовица Влатковић рекао је да проблеми на вишеградском језеру нису узроковани њиховим радом него је отпад дошао реком Лим, из градова Бијело Поље, Пријепоље, Прибој.

„Ову ситуацију морамо заједнички решити“, нагласио је Влатковић и додао да су опредељени да подрже сваку иницијативу која ће допринети решењу овог еколошког проблема.

Он је навео да је директор „ХЕ на Дрини“ и у претходном периоду показао сналажљивост и опредељеност да на што квалитетнији начин санира и спаси језеро.

Клеменс Фајгл, један од оснивача „Евервејва“ из Немачке, појаснио је да су обезбедили брод који ради уз помоћ вештачке интелигенције и може да скупи 20 тона отпада за дан.

„Дошли смо на иницијативу локалне власти и предузећа `Јокић инвест` и без њихове помоћи не би били у могућности да помогнемо у санацији овог еколошког проблема“, нагласио је Фајгл.

Директор предузећа „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић изразио је задовољство што данас оператива овог предузећа, „Евервејва“ из Немачке, „Јокић инвеста“ из Зворника, локалног предузећа „Оморика“ раде синхронизовано на решавању проблема на овом локалитету.

„Сматрам да су проблем дивље и нелегалне депоније на обалама реке Дрине и свих њених притока“, истакао је Перишић те се захвалио свима који доприносе решавању овог проблема.

„Захваљујући медијима информација о проблему на вишеградском језеру је дошла и до немачке фондације „Евервејв“, предузећа „Јокић инвест“, установе „Воде Српске“ и управо они су најзаслужнији за долазак специјализованог пловила на води. Захвалност је свим владиним и невладиним организацијама, институцијама Владе Републике Србије, Владе Црне Горе, Владе Републике Српске, ресорном министарству у Савету министара БиХ и сви заједно радимо на решавању овог проблема“, додао је Перишић.

Он каже да ће и убудуће инсистирати на решавању проблема плутајућег отпада на реци Дрини.

Јелена Вићановић, начелник Одељења за заштиту и кориштење вода Јавне установе „Воде Српске“, објаснила је да су ову активност подржали да би у што краћем периоду била уклоњена што већа количина отпада који вишеструко негативно утиче на квалитет воде, а самим тим на здравље људи, биљни и животињски свет и оставља економске последице.

„Наша намера, на чему инстистрамо, јесте уклањање узрока оваквих појава и радимо на томе да се спречи улаз отпада у водоток, а не да упорно санирамо последице“, нагласила је Вићановићева и додала да је на том путу потребно ангажовање свих нивоа власти.

Извор: Општина Вишеград

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена