ЋИРИЛИЧНА БИЦИКЛИЈАДА: Рекреација и едукација у част ћирилице

2 1.042

Око 200 учесника уживало је данас на првој Ћириличној бициклијади коју је организовала Туристичка организација „Тара-Дрина“ уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја, манастира Рача и Националног парка Тара.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

У пријатној и едукативној вожњи од Парка ћирилице у центру Бајине Баште до излетишта код манастира Рача и назад највише је било деце са родитељима и омладине. Поред Бајинобаштана у част ћирилице су возили и учесници из других градова међу којима су били и директор Туристичке организације регија Западна Србија Мирослав Рађен и директор регионалног Архива из Ужица Жељко Марковић.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

Ћирилична бициклијада стартовала је у 10.30 часова из Парка ћирилице уз претходно објашњење правила понашања и безбедности у саобраћају.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

Током вожње прављене су краће паузе за одмор учесника бициклијаде чији основни циљ је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и Рачанске преписивачке школе.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

На излетишту „Ћирилица“ које се налази између манастира Рача и Скита Светог Ђорђа направљен је одмор уз освежење, а најмлађи су имали прилику да од Марије Дакић из НП „Тара“ сазнају основне информације о значају очувања животне средине и правилном понашању у природи.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

Приликом повратка организована је посета манастиру Рача и обилазак манастирске ризнице. Учеснике Ћириличне бициклијаде са дометима Рачанске књижевне и преписивачке школе, историјатом манастира и значајем очувања и коришћења ћирилице упознали су Милица Станишић из Националног парка Тара и Синиша Спасојевић из Туристичке организације „Тара-Дрина“.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

По завршетку Ћириличне бициклијаде сва деца учесници су добили медаље од стране ТО „Тара-Дрина“ док су сви учесници бициклијаде добили поклоне Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије у виду светала за бицикле, звонца за бицикл и привезaка.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

Учесници су изразили задовољство организацијом манифестације за коју ТО „Тара-Дрина“ планира да постане традиционална и да се одржава сваког септембра.

Фото: Ненад Марић/ТО „Тара-Дрина“

Ћирилична бициклијада je још једна у низу активности које су посвећене српском писму, а организују се у Бајиној Башти која поносно носи епитет града ћирилице. У Скупштини општине Бајина Башта једногласно је 2019. усвојена Декларација о заштити и неговању ћирилице, затим је установљена манифестација „Ћирилична баштина” коју овде уз низ програма са учешћем водећих познавалаца нашег језика, историје и културног наслеђа редовно одржавају крајем маја. У центру Бајине Баште је ове године отворен први Парк ћирилице у Србији, уређен простор у центру града који знамењима и натписима симболично указује да је ћирилица наше историјско писмо којим су нам написане најзначајније књиге али и писмо наше будућности лако примењиво и у свету савремених комуникација. У припреми је оснивање Музеја ћирилице, у згради старе школе у Рачи надомак манастира, што Бајинобаштани сматрају послом од националног значаја. Место где је у прошлости цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се сачувала ћирилица у најтежим временима познато је и по највећем избору ћириличких производа и сувенира који се под слоганима „Ћирилица се пише срцем“ и „Баштинимо ћирилицу у Бајиној Башти“ могу набавити у туристичким инфо центрима ове општине.

2 коментара
  1. […] Ћирилична бициклијада је манифестација која се одржава сваког септембра на траси Парк ћирилице – манастир Рача – излетиште „Ћирилица“ – Парк ћирилице. Уз културно-уметнички и садржајан образовни програм, вожњом бицикли повезује се Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место предвиђено за будући Музеј ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости чувала ћирилица. Циљ је да се почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсетити да је у непосредној близини центра Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности. […]

  2. […] Ћирилична бициклијада је манифестација која се одржава сваког септембра на траси Парк ћирилице – манастир Рача – излетиште „Ћирилица“ – Парк ћирилице. Уз културно-уметнички и садржајан образовни програм, вожњом бицикли повезује се Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место предвиђено за будући Музеј ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости чувала ћирилица. Циљ је да се почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсетити да је у непосредној близини центра Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности. […]

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена