Широк поглед с видиковца

0 451

Ако се по чему издваја регија Западне Србије, позната по посећеним туристичким планинама, селима и пећинама, онда су то свакако видиковци. Уређена места на узвишењима с којих се надалеко поглед шири и ужива у призорима. Таквих видиковаца је чак 28 на овом подручју, на разним тачкама и одредиштима.

Неки од њих, попут Бањске стене на планини Тари или видиковаца Молитва и Велики врх над меандрима Увца, изузетно су посећени, ван наших граница су се прочули. Туризам Србије се и тим атрактивним призорима промотивно свету представљао. Пишу да је по анкети ТОС-а, направљеној међу туристима, Бањска стена била један од три најпосећенија домаћа локалитета у 2020. години.

Видиковац Бањска стена, снимио: С. Јовичић

Туристичка организација регије Западна Србија, како за “Магазин“ казује њен директор Мирослав Рађен, кључне кораке на изградњи и опремању видиковаца предузела је током 2016. и 2017. године.

– Ми смо у сарадњи са локалним туристичким организацијама, захваљујући средствима Министарства туризма, тада уредили 16 видиковаца у туристичким центрима овог дела Србије. Од њих, четири видиковца опремљена су панорамским телескопима. Потврдило се у годинама које су следиле да је вредело улагати у све те подухвате, важне додатне садржаје туристичке понуде. Видиковци нашег краја постали су веома посећена места, са њих туристи радо посматрају околину и уживају у изузетном погледу. Што се посебно показало у ово доба пандемије, када се велики број посетилаца одмарао у овим крајевима чисте природе, придодајући боравак на видиковцима том здравом и активном одмору – истиче Рађен.

Лепота и разноврсност призора у регији Западна Србија чини да погледи с висине овде буде упечатљиви. Да обухвате ширину простора прелазећи преко насеља, брда и поља, река и језера, врхова и кањона, импресивних пејзажа. Многи су већ посетили познате видиковце на Тари, меандре Увца посматрали са Великог врха и Молитве, пространства Златибора са Торника и Градине, чувену Кућицу на Дрини са бајинобаштанске обале, меандре Западне Мораве са виса Каблара, варош Пријепоље са Соколице, Ариље са Клокоча, град Ужице са Забучја…

 

Један од најчешће фотографисаних призора је с видиковца Бањска стена на Тари. Од Митровца је удаљен шест километара, са њега пуца поглед на кањон Дрине, језеро Перућац, бескрајне шуме Таре. У близини је видиковац Биљешка стена, на 1.255 метара надморске висине, с кога се може видети и Панчићева оморика. Позната у бајинобаштанском крају је Кућица на Дрини, многи туристи долазе да је виде, па је видиковац-платформа направљена на месту одакле туристи често сликају то необично здање.

Видиковац на Забучју код Ужица, снимио: С. Јовичић

Са брда Забучје, где је уређен плато и постављен панорамски телескоп, као на длану се види Ужице у котлини и зидине средњовековног Старог града. Ужичком подручју припада и Мокра Гора, у којој је уска туристичка пруга “Шарганска осмица“ усред прелепих предела планине Шарган. Ту су поред два видиковца: један изнад железничке станице Јатаре, а с другог званог Крст виде се два нивоа уске пруге и тунели на “осмици“.

На најпосећенијој планини Србије Златибору видиковци су на четири места: код највишег врха Торника, брду изнад Чајетина званом Градина, на Обадовом брду у близини локалитета Око и изнад села Доброселица. Златар има два занимљива видиковца: Хоџина стена је на Зебиновцу у Новој Вароши, а Савина столица, названа по легенди о одморишту Светог Саве, налази се у селу Дебељи и нуди импресиван поглед на Златарско језеро.

Поглед са видиковца Молитва на меандре Увца, снимио: С. Јовичић

Сјенички видиковац Велики Врх један је од најпознатијих панорамских призора у Србији, уздиже се изнад меандара Увца и Ледене пећине. Тачно наспрам њега је Молитва, видиковац с кога је изузетан поглед на Сјеничко језеро, меандре и резерват природе. Са узвишења Соколица, где је лепо уређен плато до кога воде асфалтни пут и планинарске стазе, посматра се град Пријепоље.

Златар посматран са видиковца, снимио: С. Јовичић

Атрактивна Овчарско-кабларска клисура поноси се не само изузетним природним лепотама, већ и са четири своја видиковца. Видиковац на врху Каблара гледа на “укљештене“ меандре Западне Мораве и шири се надалеко овим простором “српске Свете Горе“. Са онога на планини Овчар, до кога води пешачко-планинарска стаза дуга 16 километара, пружа се чаробан поглед на клисуру. Овде су још два видиковца: изнад пута од Овчар Бање ка Видови видиковац Пејице гледа на истоимено речно полуострво, а видиковац Трећи меандар је на узвишењу изнад Видовског тунела.

Видиковац звани Крст крај уске пруге на Шарганској осмици, снимио: С. Јовичић

У овој регији су и два код Ариља: изнад насеља је видиковац Клокоч, а други је на овдашњем узвишењу Градина. У пожешком крају најлепши поглед на питоме удолине је са Тометиног поља. На  ивањичком подручју видиковци су у Кушићима, с кога се виде околне планине, и на Мучњу (највиши видиковац, на 1.534 метра) где радо долазе многи љубитељи активног одмора. Живописни косјерићки крај, туристима увек занимљив, има три видиковца: Козомор у околини Косјерића, Мали Повлен на 1.347 метара и Паљба у близини Дивчибара.

(објављено у “Политикином“ додатку “Магазину, аутор Бранко Пејовић)

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена