Боље спречити него гасити шумске пожаре

0 253

Планина Тара. – Пожари су озбиљни непријатељи шума, а на планини Тари, најшумовитијој у нас, још нису избледела сећања на онај који је у лето 2012. беснео њеним просторима. Ватрена стихија ширила се тада незаустављиво непрегледним шумским пространствима Таре. Лако су горела столетна стабла бора, јеле, смрче, букве, пламен је повремено ветром разбуктаван.

Фото: Архива НП Тара

Трајао је овај пожар 36 летњих дана, а планину је бранило више од 400 ватрогасаца, полицајаца и цивила. Угашен је уз њихове изузетне напоре. Тада је на подручју Заовина у Националном парку “Тара“ страдала готово трећина шума, углавном у приватном власништву.

Овде је потом било неколико акција пошумљавања, за санирање последица паљевине. Млади и стари су излазили на терен и нове четинаре у природи оживљавали. С намером да огољено земљиште опет буде под шумом, те да ова најшумовитија планина не изгуби звање “плућа Србије“.

Фото: Архива НП Тара

Сада се у Националном парку “Тара“ превентивно ради на заштити од пожара. Уз остало и учешћем у недавно започетом прекограничном пројекту, кофинансираном од Европске уније, који развија превентивне поступке за спречавању шумских пожара на овом простору и побољшава спремност људи и тимова за брзо реаговање.

То је пројекат “Унапређење система управљања заштитом од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије“, у оквиру ИПА програма Србија-БиХ.  Циљ му је да допринесе побољшању система управљања хитним ватрогасним интервенцијама у два шумовита подручја две суседне државе. Укупно је вредан око 430.000 евра, спроводе га Национални парк ‘Тара“(Србија) и општина Рогатица (БиХ), а трајаће годину и по.

Фото: Архива НП Тара

Пројектом треба да се унапреде кадрови и опрема за превенцију, интервенију и спасавање, те подигне свест локалног становништва о превенцији пожара. Биће ту осмишљених обука и радионица, као и набавке ватрогасних возила и специјализоване опреме. За Национални парк “Тара“ сачиниће се Процена ризика од шумских пожара и Оперативни план за ванредне ситуације, а за општину Рогатица План заштите од пожара.

– Ово подручје карактерише висок степен угрожености од шумских пожара, 80 одсто Националног парка “Тара“ је под шумом и ово је најугроженији део Србије од шумских пожара, према Процени ризика од катастрофа Републике Србије коју је усвојила Влада РС у марту 2019. Такође, 55 одсто подручја општине Рогатица покривено је шумом и ризик од пожара је веома висок. При томе треба имати у виду да је људски фактор узрок преко 96 одсто пожара – наводи се у саопштењу за јавност о овом пројекту.

(објавила “Политика“, аутор Б.Пејовић)

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена