Разматрање мера за бољу демографску будућност Србије

0 692

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је циљ да се у наредних десет до 15 година ниво стопе рађања у Србији повећа са садашњих 1,46 на 1,85 детета по жени.

Наталитет насловна

Ђукић Дејановић је на промоцији књиге ,,Ка бољој демографској будућности Србије” у Српској академији наука и уметности указала на то да то предвиђа Стратегија подстицања рађања, која је усвојена у марту прошле године.

Министарка је истакла да се тежи достизању пожељне стопе рађања, од 2,1 детета по жени, а која би омогућила обнављање становништва.

Она је подсетила на то да Стратегија има осам циљева, међу којима је ублажавање економске цене подизања деце, што је већ остварено и кроз Закон о финансијској подршци породици са децом.

Према њеним речима, циљеви тог документа су и усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, очување и унапређење репродуктивног здравља и решавање проблема неплодности.

Она је указала на то да Закон о финансијској подршци породици са децом предвиђа да родитељи за треће и четврто дете добијају по 12.000, односно 18.000 динара месечно, наредних десет година.

Ђукић Дејановић је навела податак да је држава у протекле три године финансирала пројекте који се односе на мере популационе политике у 161 општини и граду са више од 1,2 милијарде динара.

Министарка је пренела и да су истраживања, која су рађена на државним и приватним факултетима у Србији, показала да сваки трећи студент планира да после завршеног школовања оде у иностранство.

Према њеним речима, млади који одлазе из Србије у просеку имају 28,7 година, а сваки пети има факултетску диплому.

Миграције становништва спадају у демографски феномен који је немогуће спречити, а тешко се предвиђају. Међутим, морамо мислити на оне који су отишли, а не планирају да се врате, на то шта матица може да уради за њих и како да их вежемо за Србију, истакла је Ђукић Дејановић.

Председник САНУ Владимир Костић поручио је да ће та институција у наредним годинама покушати да дефинише правце реаговања на демографске проблеме.

Он је подсетио и на речи војводе Живојина Мишића да су једини прави хероји у свим нашим ратовима биле српске жене, јер док су војници гинули, оне су се бориле за живот, колико је то било могуће.

Треба се поклонити оним женама које су изнеле живот и продужиле оно што се данас назва Србима, нагласио је Костић.

Директорка Центра за демографска истраживања Института друштвених наука Мирјана Рашевић указала је на проблем одлагања рађања, додавши да на то утичу бројни фактори.

Она је навела да су међу тим факторима дуготрајна економска и социјална криза са којом се Србија суочава, осећај економске и психолошке несигурности, изражен индивидуализам, другачији партнерски односи и инсистирање на квалитету живота родитеља и детета.

Према њеним речима, остваривање материнства је отежано понашањем које угрожава репродуктивно здравље, при чему током репродуктивног периода жена у Србији у просеку има три намерна прекида трудноће.

Извор: Влада Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена