Подршка спровођењу мера популационе политике за 2020. годину

0 270

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању програма подршке спровођењу мера популационе политике у Републици Србији за 2020. годину, на основу које ће Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику расписати jавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за суфинансирање тих мера.

Бебе насловна

Право учешћа имаће све општине и градови, а услов је да јединице локалне самоуправе у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предложених мера, да имају тело или особу задужену за питања демографије и популационе политике, као и да су предложене мере у складу са циљевима и наменама овог позива.

Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља и репродуктивног здравља, борбу против неплодности, као и популациону едукацију.

За ову намену из буџета је обезбеђено 650 милиона динара, а рок за пријаву је 15 дана од дана објављиваља позива у Службеном гласнику Републике Србије.

С обзиром на то да је један од основних циљева Владе Србије системска подршка сектору малих и средњих предузећа и предузетника, на данашњој седници усвојена је Уредба о утврђивању програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2020. години.

Овим програмом се утврђују циљеви, намена средстава, финансијски оквир, правила за доделу бесповратних средстава и начин реализације програма.

Средства издвојена за овај програм, у износу од 850 милиона динара, биће стављена на располагање предузетницима, микро, малим, средњим и великим привредним субјектима и задругама, чиме ће се постићи већа конкурентност српске привреде.

На седници је усвојена Уредба о утврђивању програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2020. години.

Бесповратна средства у износу од 150 милиона динара, намењена су за финансијску подршку новооснованим предузетницима, микро и малим привредним друштвима, регистрованим у Агенцији за привредне регистре најраније две године у односу на годину подношења захтева.

Такође, усвојена је и Уредба о утврђивању програма подстицања регионалног и локалног развоја у 2020. години, за који је издвојено 40 милиона динара.

Наведена средства предвиђена су за меру суфинансирања годишње чланарине јединица локалне самоуправе за рад и пословање акредитованих регионалних развојних агенција.

Усвојеном Уредбом о утврђивању програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме за 2020. годину, Влада је обезбедила бесповратна средства у износу од 2.000.000.000 динара, како би се подстакле инвестиције привредних субјеката, проширила производња и ојачала конкурентност, а са основним циљем – отварање нових радних места.

Како би се обезбедио наставак спровођења политике регионалног развоја, Влада је на данашњој седници усвојила Уредбу о утврђивању програма подршке акредитованим регионалним развојним агенцијама у 2020. години и за те намене издвојила 20 милиона динара.

Такође, на данашњој седници је опредељено 35 милиона динара за спровођење Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција.

Извор: Влада Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена