Подела дечијих седишта у Бајиној Башти

1 732

Општинска управа Бајина Башта и Комисија за безбедност саобраћаја општине Бајина Башта данас су подели 70 ауто седишта за децу родитељима који су поднели захтев до 30. октобра. У плану је било да се подели 30 седишта али се уз помоћ спонзора изашло у сусрет свим заинтересованим родитељима који су се пријавили. Седишта су родитељима уручили чланови Комисије за безбедност саобраћаја Миле Ђенић, Зорица Селаковић, Ненад Стаменић заменик командира за безбедност саобраћаја Полицијске станице Бајина Башта и председница општине Весна Ђурић.

Фото: Дрина инфо

– Драго ми је да смо се данас срели овим лепим поводом и да смо у могућности да урадимо нешто по питању безбедности наше деце, новорођенчади, бебица. Драго ми је што наша Комисија за безбедност у саобраћају и општина подржавају ову акцију која се спроводи у целој Србији и што смо били у могућности да поделимо 70 седишта. Сви родитељи који су поднели захтев, добили су седишта и трудићемо се и наредне године колико год буде захтева да сви буду испоштовании. Трудимо се да наша деца у Бајиној Башти имају исте услове и стандарде као сва деца у Србији што се тиче безбедности у саобраћају – истакла је председница општине Весна Ђурић.

Миле Ђенић је истакао да је јако битно поставити седиште у возило на правилан начин. Свако седиште има упуство за употребу а веома је битно и да се дете правилно постави у седиште. Појас не сме бити превише притегнут ни превише лабав. Ова седишта у намењена за децу тежине од 9 до 36 килограма и састављена су од два дела тако да дете када прерасте седиште онда се може користити подлошка односно бустер за старију децу.

– Деведесет пет посто деце до 4 године се у насељу превози на правилан начин. Међутим проблем настаје када деца мало стасају и деца од 4 до 12 година се свега у 20 посто случајева превозе на правилан начин. 75 % саобраћајних незгода се дешава на 4 километара од куће. Ово је поражавајући податак и односи се на Бајину Башту. Ми смо за задњих пет година имали двадест двоје повређене деце, од тога 50 % је повређено као путник у возилу. Јако је битно да увек будемо сконцентрисани на вожњу и да правилно дете вежемо у седишту. Ван насеља тек свако треће дете се превози на правилан начин. Појас је наш пријатељ и треба тако да га схватимо- истакао је Миле Ђенић.

Фото: Дрина инфо

-Ово је дивна акција и за мене и моју породицу веома значајна. Седишта за децу у просеку коштају око седам хилљада динара што и није мали издатак поготову за породице са више деце – рекла нам је Анђела Тешић, мајка која је данас преузела седиште за своје дете.

Ову акцију су помогли Грађевинско предузеће Крлић из Перућца, Грађевинско предузеће Хидромакс и Тотал ТВ из Бајине Баште.

Дрина инфо портал

1 коментар
  1. […] Izvor/foto Drina info […]

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена