Прети ли пројекат „Сребреница дистрикт”

Сребреничани и Добојлије поново излазе на изборе, а Савез независних социјалдемократа Милорада Додика поднео је кривичну пријаву против чланова ЦИК-а и судија Апелационог Суда БиХ

0 403

САРАЈЕВО – Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) одлучила је, месец дана након што је поништила резултате локалних избора у Сребреници и Добоју (одржаних 15. новембра прошле године), да се избори у тим местима поново одрже 21. фебруара. Поништавање избора у Сребреници и Добоју, због наводног кршења Изборног закона БиХ, подржао је и Суд БиХ, одбацивши бројне жалбе које су уложене на одлуку ЦИК-а.

Општина Сребреница Фото: Дрина Инфо

Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика поднео је пре два дана кривичну пријаву против шест чланова ЦИК-а и троје судија Апелационог Суда БиХ, које сматра одговорним за поништавање новембарских резултата. Марко Шукало, саветник за правна питања лидера СНСД-а, каже да се кривичном пријавом „штите интереси Републике Српске и стварају претпоставке да правду потраже и на међународним судовима.

На новембарским изборима највише гласова за начелника Сребренице и градоначелника Добоја освојили су кадрови СНСД-а Младен Грујичић и Борис Јеринић, који су и у прошлом мандату били на тим позицијама. Лидери свих српских политичких странака у Сребреници потврдили су да ће и на поновљеним изборима дати јединствену подршку Грујичићу, као заједничком кандидату Коалиције „Заједно за Сребреницу”.

„Најважније је да смо остали сви заједно као на почетку изборне кампање и остаје нам да докажемо да су резултати поништених избора били валидни и да ћемо остварити још убедљивију победу”, изјавио је Грујичић, напоменувши да је „непримерено да се на овакав начин прекраја изборни резултат и поништава његова победа са 1.200 освојених гласова више од бошњачког кандидата Алије Табаковића”.

За одлуку ЦИК-а да поништи изборе у Сребреници разумно објашњење нема ни Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ. Уз истицање чињенице да на дан изборног процеса у тој локалној заједници „није било ниједне жалбе”, он каже да формално гледано није било могуће покренути процес поништавања. „Али, у немогућој БиХ, све је могуће”, поручује Додик.

Многи су мишљења да се иза одлуке ЦИК-а да поништи изборе у Сребреници крије опасна прича и давнашњи план Бошњака да Сребреницу издвоје из Републике Српске и доделе јој статус дистрикта. Бањалучка АТВ објавила је пре неки дан да је тај пројекат „на снази годинама” и да је „први покушај пропао 2014. године”, када су одржани општи избори у БиХ, а „други 2016. године”, кад је за начелника Сребренице изабран Србин.

Према сазнањима АТВ-а, пројекат „Сребреница дистрикт” је „стварање позиције за заузимање шире територије Српске, од Сребренице, преко Козлука, до Фоче, током реке Дрине”, дакле простора који „обилују рудама железа, цинка, олова, злата, сребра, боксита и литијума”.

Након што је ЦИК објавио датум поновног одржавања избора у Сребреници, председник СНСД-а у тој локалној заједници Радомир Павловић позвао је бираче да изађу на изборе и да имају у виду да је Коалиција „Моја адреса Сребреница”, која окупља Бошњаке с тог подручја, најавила да је „њен циљ да се измени изборни закон за Сребреницу и да се она прогласи дистриктом”. Поруке Бошњака да „Срби не могу владати Сребреницом” за Павловића су „дискриминаторске и неприхватљиве”.

Заговорницима идеје о издвајању Сребренице српски члан Председништва БиХ поручио је да о томе могу само да сањају. „Од тога, наравно, нема ништа. Сребреница јесте и остаће део територије Републике Српске. Уколико би било каква иницијатива дошла, о њој се неће ни размишљати”, изричит је Додик.

Душанка Станишић

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена