НП Тара обележио 40 година од оснивања

0 867

У среду, 17. новембра, уприличена је свечаност поводом обележавања јубилеја 40 година од оснивања Националног парка Тара. На почетку свечаности присутне је поздравио Драгић Караклић који се осврнуо на историјат националног парка и на изазова са којима се сусреће у данашњем времену. У присуству представника републичких и општинских институција и колега из земље и региона промовисане су публикације:
– Национални парк Тара 40 година постојања (група аутора – Завод за заштиту природе Србије)
– Лековито биље Националног парка Тара (проф. др Славица Вилотић)

Фото: Дрина инфо

Приказана је и краћа верзија филма о 40 година НП Тара (цео филм можете погледати овде)
Овом приликом додељене су и захвалнице организацијама и појединцима које су допринеле развоју и промоцији Националног парка Тара.

”Доста прилагођавања је било у периоду транзиције из шумског газдинства у доброг и одговорног управљача заштићеног подручја. Овај процес није био нимало лак и још увек траје. Данас након 40 година све темељне вредности парка су сачуване, а ми се трудимо да тако и остане. Реализовани су бројни пројекти и успостављена је сарадња са свим релевантним институцијама како у земљи тако и иностранству. Управљање заштићеним подручјима захтева проналажење идеалног баланса између управљача и корисника простора”, изјавио је директор НП Тара Драгић Караклић.

Фото: Дрина инфо

Директор је нагласио да ће службе НП „Тара“ наставити са одговорним управљањем овог заштићеног подручја у борби против свега што угрожава вредност овог подручја а посебно дивље градње.

”Без разумевања и подршке надлежних институција локалне заједнице и уопште јавности не можемо успети. Ми се и даље држимо планских докумената који се доносе на нивоу Републике. Самим спровођењем тих планских докумената успећемо да сачувамо Тару. Задатак наших служби је да када изађу на терен евидентирају нелегалне објекте које даље прослеђују надлежним инспекцијама. Како би се спречила даља дивља градња, сви заједно морамо подићи глас како би се томе стало на пут. Национални парк је одговорност свих нас.”, поручио је Караклић.

 

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена