БАЈИНА БАШТА: ДАНИ ПЛАНИНАРА СРБИЈЕ 2015

1 416

Планинарском клубу „Тара“ из Бајине Баште припала је част да буде домаћин републичке акције која се одржава први пут ове године под називом „ДАНИ ПЛАНИНАРА СРБИЈЕ 2015“. На територији Бајине Баште, у селу Растиште планинарски логор биће постављен у комплексу сеоске школе. Очекује се да ће ово место постати значајан центар развоја планинарства у овом крају.

Школа у Растишту Фото: Ненад Марић
Школа у Растишту
Фото: Ненад Марић

Положај села Растиште је веома занимљив са гледишта могућности организације планинарских успона и излета у овом делу планине Таре, планине Звијезде и кањона реке Дрине. У Планинарском клубу Тара кажу да су свесни заначаја ове акције која има за циљ да једном годишње окупља што више планинара из целе Србије на различитим планинама где ће окупљени планинари размењивати планинарска искуства, стицати и ширити знања о планинарству, планинској природи и културно-историјским и туристичким вредностима Србије, у овом случају планине Таре.

Програм акције „ДАНИ ПЛАНИНАРА СРБИЈЕ 2015“

Петак 03. јул (поподне): Окупљање учесника, пријаве, смештај, договори и дружење.

Субота 04. jул 2015. године:

Планинарске туре:

Стаза 1: камп (440 мнв) – Седаљка – Козла – Орлов вис (910 мнв, видиковац) – Миљина кућа – Божурна – Пожар – Стећци – Седаљка – камп (дужина 12км, укупни успон 780м)

Стаза 2: камп (440 мнв) – Седаљка – Козла – Орлов вис (910 мнв, видиковац) – Миљина кућа – Божурна – Биљешка стена (1240 мнв, видиковац) – Божурна – Пожар – Стећци – Седаљка – камп, (дужина 18 км, укупни успон 1140 м).

Планинарско оријентационо такмичење за првенство Србије: Такмичење се одвија по пропозицијама Правилника за организацију екипних планинарских оријентационих такмичења – пријаве за такмичење вршиће се према посебном позиву Комисије за планинарску оријентацију ПСС.

Планинарска „Трекинг лига“: Такмичење у планинарском пешачењу (трекинг лига) одржава се према Правилнику трекинг лиге Србије ПСС – пријаве за такмичење вршиће се према посебном позиву Комисије за трекинг лигу ПСС.

Технички дан Службе планинарских водича ПСС: На акцији ће се окупити припадници Службе планинарских водича у оквиру програма усавршавања и развоја водичке службе ПСС и подршке овој акцији.

Пратећи програм (поподне): Демонстрације технике, популарна предавања и пројекције.

Недеља 05. jул 2015. године: Планинарске туре:

Стаза 3: камп – Седаљка – Стећци – камп (дужина 3км, укупни успон 140м)

Остало: шетње по избору.

Завршетак акције „ДАНИ ПЛАНИНАРА СРБИЈЕ 2015“. Повратак из Растишта према Бајиној Башти.

За све додатне информације можете се обратити Планинарском клуб Тара на бројеве 031 86 55 86 и 065 851 08 51 као и на мејл planinarskiklubtara@gmail.com.

 

1 коментар
  1. Sve za casnu i postenu Bajinu Bastu каже

    Svaka cast ovim momcima!!!

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена