БАЈИНА БАШТА: Гради се игралиште на Калуђерским Барама

0 1.573

Министарство заштите животне средине објавило је Прелиминарну ранг листу пројеката за финасирање по јавном конкурсу за доделу средстава јединицама локалних самоуправа и градским
општинама за суфинансирање реализације пројеката очувања и заштите земљишта као
природног ресурса у 2021. години. На конкурс је пристигло 76 пријава од којих ће Министарство подржати 43 пројекта са укупно 332, 9 милиона динара. Општина Бајина Башта добила је од министарства кроз овај конкурс 3.828.960,00 динара који ће бити искоришћени за пројекат инфраструктурног унапређења девастираног подручја у центру туристичког насеља Калуђерске Баре на планини Тара и изградњу игралишта и садржаја за децу на том месту. Учешће Општине Бајина Башта у овом пројекту је 20 %, односно 957.240,00 динара.

Изглед будућег игралишта на Тари Фото извор: Општина Бајина Башта

Парцела на којој ће се градити игралиште се налази поред војног ресторана Јеремичак. Кроз овај пројекат ће се од неуређеног простора направити амбијент који ће планину Тару приказати у свој својој лепоти, јер ће се изградити мини игралиште за све посетиоце планине а посебно за најмлађу популацију која ће коначно добити свој простор за игру, разоноду и едукацију о значају очувања животне средине.

Парк ће бити безбедан и сертификован за децу, а садржаји који су предвиђени у пројекту ће имати и канте за отпад које ће одржавати комунално предузеће ЈКП „12. септембар“ и Национални парк Тара. Простор ће се тако унапредити без уклањања и једног дрвета већ ће бити само урађено игралиште и простор преко простора девастираног земљишта.

Фото извор: Општина Бајина Башта

Циљ пројекта је да се унапреди простор у зони Националног парка кроз очување површине и функције земљишта као природног ресурса и да се спрече или отклоне штетне промене у земљишту које су настале као последица: бројних ерозионих процеса; смањења садржаја органске материје у земљишту узрокованих одлагањем грађевинског материјала и алкализацији земљишта на овом простору, такође је на парцели дошло до сабијања земљишта, клизишта и одрона.

Израдњом игралишта унапредиће се цео простор јер ће се уклонити материјали који
су довели до девастације земљишта. Цео простор ће добити једну нову функцију и биће један додатни садржај у самом центру Калуђерских бара, једног од најзначајнијих туристичких насеља за општину Бајина Башта.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена