Потписан споразум о реализацији пројекта изградње тунела Кадињача

0 1.019

Председник Србије Александар Вучић састао са представницима кинеске грађевинске компаније Power Construction Corporation of China Limited, а после састанка потписани су значајни уговори и споразуми о реализацији великих инфраструктурних радова. За грађане Подриња и западне Србије свакако је најважније потписивање споразума везаних за изградњу тунела Кадињача и обилазнице око Ужица.

Фото: Инстаграм профил Председника Србије

После састанка, потписан је Оквирни споразум о реализацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Kадињача. Споразум су потписали представници Владе Србије, Јавног предузећа „Путеви Србије“ и компаније Power Construction Corporation of China Limited.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

– Тунел испод превоја Kадињаче јесте од пресудног значаја за западну Србију, јер овај тунел у правцу од 6,8 километара, скратиће пут на пола сата, без сепертина. Са Таром, и тим делом Подриња, биће спојено и Бајина Башта имаће најлакши контакт са Ужицeм – рекао је председник Вучић.

Потписивању споразума данас присуствовала је и председница општине Бајина Башта Весна Ђурић која је за Дрина Инфо изјавила да је данашњи дан од од историјског значаја за грађане општине Бајина Башта.

Фото: Град Ужице

Тунел кроз Kадињачу није више  деценијски сан, већ реалност и будућност. Хвала председнику Републике Србије и Влади Републике Србије што су препознали проблем грађана овог дела западне Србије и омогућили  услове за бољи привредни и туристички развој општине Бајина Башта. – навела је Ђурић

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Говорећи о Ужицу председник  Вучић рекао је да као једно од најзагађенијих места, то више неће бити, јер ће саобраћај бити измештен, као и у Пожези, али и Горњем Милановцу.

“Када рецимо идете на Поникве и Кадињачу морате да прођете кроз сами центар и потребно вам је 15 минута да напустите центар Ужица. Сада не, сада се иде обилазницом ка Белој Земљи и код Сурдука се скреће десно, то је сада нова обилазница и излази се на пут за Кадињачу односно за Бајину Башту. Тиме измештамо возила из центра Ужица, избегавамо саобраћајни хаос у центру, тиме Ужице које је једно од најзагађенијих места неће више бити на том нивоу загађено. Бринемо о томе какав ће ваздух људи да дишу, али и омогућавамо бржи проток за те људе који учествују у саобраћају и неупоредиво лакши долазак до Бајине Баште и излазак из самог Ужица. У првој половини 2024. године биће завршена обилазница око Ужица а до 2025. године биће завршен тунел испод Кадињаче. У Ужицу је готова експропријација и брзо крећу радови. После остаје да се ураде централне улице да их дотерамо и средимо, нема више великих камиона, нереда, саобраћајног хаоса, гужви”. Због свега тога, ово је велики дан за људе који живе у Ужицу и Бајиној Башти”, закључио је председник Вучић.

Kако је додао Горњи Милановац ће бити готов 2023. године, а 2025. године биће готов тунел испод Kадињаче, на шта се чекало 80 година. Сада знамо када ће бити завршено. У Ужицу почињу радови, Пожега ће да се убрза, у Милановцу је већ све завршено – наводи председник.

– Kао водећи светски извођач радова, искористићемо све могућности и искуства у реализацији пројеката, како би убрзали гражевинске радове, како би све било завршено квалитетно и ефикасно. Уверени смо да ћемо уз подршку Владе Србије све завршити на време – рекао је потпредседник кинеске компаније Јанг Фан.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена