На Златибору стартовала трка светског мотоциклистичког шампионата

0 388

Златибор, 18.5.2022 – Србија и њене планинске лепотице Златибор, Тара и Мокра Гора ће од 18. до 21. маја по први пут бити домаћини једне трке светског мото-крос Хард Ендуро шампионата, на којој ће своје умеће показати 300 возача из целог света, на челу са Грејемом Џарвисом, по многима најбољим возачем свих времена у овом спорту.

Фото: Марина Јанчевић

„Задовољство ми је што сам данас овде испред Владе Србије и ресорног министарства које је прво препознало значај овог спорта и још пре неколико година му дало подршку а ево данас смо овде на отварању прве трке светског Хард Ендуро шампионата у Србији, једној од осам земаља у којима ће се овогодишње такмичење одржати. Ово је велика прилика за промоцију Србије и нашег спортско-рекреативног туризма, посебно ове три планинске локације, које ће наредних дана угостити такмичаре али и бројне туристе. Нагласила бих да је нашег данашњег домаћина, планину Златибор, од почетка године већ посетило 100.000 туриста, са 300 хиљада остварених ноћења, и да одржавање оваквих такмичења доприноси и економском и туристичком развоју локалних средина“ нагласила је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација отварајући овај тродневни мото-крос караван.

Фото: Марина Јанчевић

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић се у име домаћина захвалио организаторима, министарству и свим људима добре воље, који су омогућили да се један овако важан догађај одржи у малом месту каква је општина Чајетина и сам Златибор. „Надам се да смо као домаћини успели да испоштујемо све захтеве Хард Ендуро светског мотоциклистичког шампионата и да ће такмичари и чланови њихових тимова успети да у паузама такмичења уживају и у природним лепотама Златибора. Такође се надам да ће одржавање ове трке постати традиција на нашој планини“ закључио је Стаматовић.

Испред Светске асоцијације мото-кроса (ФИМ) Златибору и држави Србији се за добру организацију трке захвалио Вилфред Хершагл, а у име Xcross relija Братислав Ђурић је нагласио да је добио уверавања од ФИМ да ће Србија и Златибор трајно остати у календару овог такмичења. „Када смо пре осам година као група ентузијаста дошли до идеје да направимо нешто овако у Србији, нисмо ни сањали да ћемо данас бити домаћини светског шампионата у офроуд мотоциклизму, нечега што никада до сада није остварено у историји ауто-мото спорта у нашој земљи“ истакао је Ђурић.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена