НОВА ПРАВИЛА ЗА УГОСТИТЕЉЕ: Обавеза за оне који нуде смештај у некатегоризованим објектима

0 624

Министарство туризма позива све угоститеље који пружају услуге смештаја у некатегорисаним угоститељским објектима да у најкраћем могућу року испуне законску обавезу те се евидентирају у јединице локалне самоуправе (ЈЛС).

Ова законска обавеза односи се на угоститеље који пружају услуге смештаја у некатегорисаним угоститељским објектима попут хостела, преноћишта, коначишта, ботела, ханова, етно кућа, салаша, вила, кампиралишта, кампинг одморишта, кампинг стопова, објављено је на сајту министарства.

Такође, иста обавеза односи се и на друге у некатегорисаном угоститељском објекту за смештај наутичког туризма, у некатегорисаном објекту за смештај ловног туризма врсте ловаћки дом, ловаћка куца и ловачка колиба, а да ради евидентирања, поднесу пријаву јединици локалне самоуправе на чијој територији се објекат налази.

На слици: Кућица на стени, Фото: Дрина инфо

Од 1. октобра почетком примене правилника којим се уређује област централног информационог система (еТуриста), угостититељи ће моћи да пријављују домаће и стране туристе, искључиво преко ЦИС-а, пише на сајту Министарства туризма. Kако упозоравају из министарства неиспуњењем поменутих обавеза угоститељи чине прекршај из закома о угоститељству и странцима о чему ће бити обавештена туристичка инспекција и служба за странце Министарства унутрашњих послова.
Такође, из министарства туризма подсећају локалне самоуправе који угоститељске услуге смештаја пружају у некатегорисаним угоститељским објектима за смештај, као и категорисаним објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и сеоског туристичког домаћинства, је дуžна да унесе у ЦИС.

Законом су запрећене прекршајне казне за неиспуњење наведених обавеза.
Одговорном лицу односно јединици локалне самоуправе прети казна од 50. 000 до 100.000 динара.
У случају да угоститељи који су испунили своју законску обавезу не буду унети у ЦИС и не буду у могућности да воде евиденцију корисника услуга преко тог система, услед пропуста и нечињења ЈСЛ, сву одговорност ће сносити одговорно лице ЈЛС.

Министарство апелује да се ЈЛС у најкраћем могућем року упуте позив угоститељима који на њеној територији пружају услуге смештаја у некатегорисаном угоститељском објекту, да испуне своју законску обавезу и пријаве се ради евидентирања и уношења у ЦИС.

Напомињу да од 1. октобра ЦИС постаје једини извор података Републичког завода за статистику (РЗС) о туризму, а ако ЈЛС не унесу наведене објекте, а угоститељи не буду евидентирали туристе статистички ће туристички промет бити умањен у овим јединицама локалне самоуправе, али и у целој Србији.

Извор Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена