БАШТА ФЕСТ: Филмови из 18 земаља у такмичарском програму

0 857

Објављен је филмски програм 5. Башта феста који се од 5. до 8. јула одржава у Бајиној Башти. Фестивал је фокусиран на филмове с аутентичним глумачким остварењима, а карактеристичан је по томе што се скоро све програмске целине одвијају се на отвореном и бесплатне су.

Фото: Промо
Фото: Промо

Покренут и вођен од стране тима младих филмских аутора, ово је добар пример развоја иницијативе и креативног ентузијазма. С идејом да децентрализује културу, фестивал усмерава богат филмски, музички, пратећи и едукативни програм на Златиборски округ и средње Подриње у коме је Бајина Башта смештена. Највећи успех фестивала је чињеница да је током протекле четири године постао тачка сретања студената, младих филмских аутора из читавог света, глумаца из земље и региона, међу којима су били и Драган Бјелогрлић, Хана Селимовић, Славен Дошло и Марко Јанкетић.

Селектор Никола Љуца, у сарадњи са уметничком директорком Шуша Мајом, изабрао је за овогодишњи фестивал 26 филмова из 18 земаља, од тога 4 домаћа, који чине узбудљив и разноврстан такмичарски програм.

У три дана публика ће имати прилике да види филмове из Србије, Хрватске, Словеније, Данске, Немачке, Француске, Енглеске, Румуније, Кине, Финске, Белгије, Грчке, Италије, Канаде, Ирана, Шпаније, Холандије и Мађарске, а посебно је важно то што међу њима има 12 жена редитељки.

Такође поред селекције, представиће се филм затварања – дебитантско дугометражно остварење младог редитеља Косте Ристића „Бандити у потрази за мамом“!

BF-filmski-plakat-2018

Никола Љуца, селектор фестивала, најавио је овогодишњу селекцију: „Фестивал ће представити филмове из скоро свих жанрова који доминирају оним што знамо као комерцијални и уметнички биоскопски филм. Комедија, хорор, трилер, љубавни, ратни, дечји и онај за мало одраслије – све је ту, само до 30 минута. Кратка форма у свој својој разноликости – естетској, језичкој и енергетској.“

Маја Шуша, уметничка директорка фестивала додала је: „Драго нам је што међу такмичарским филмовима имамо победнике Кана, Берлина, филмове са великим буџетима, као и студентске филмове и велики број домаћих премијера. Морам да напоменем да уз све различитости, филмове одликују аутентична, занимљива и храбра глумачка остварења. Једва чекамо да видимо како ће реаговати публика у Бајиној Башти!“

Поред филмског програма Башта феста потенцира и едукативни део који се састоји од различитих ликовних и филмских радионица, а прошле године је први пут одржан Критични камп – радионица филмске критике намењена средњошколцима из читаве Србије. Едукативни програм паралелно се дешава с дневним програмом – укључује излете за госте и боље упознавање са Дрином, планином Таром и језерима Перућац и Заовине. Поред главног и едукативног програма Башта фест свако вече организује и богат музички програм.

Награде на Башта фесту се додељују за најбољи филм у целини (Златна имагинација), најбољу режију (Златна индикација), најбољу мушку и женску улогу (Златна интерпретација), најбољи сценарио (Златна инспирација), а од 2016, уз подршку рентала Cineplanet, додељује се и награда за најбољи сниматељски рад (Златна визуализација).

Будући да има намеру да подстиче свест о овој регији и пре свега креативном улагању у Бајину Башту, Башта фест додељује и награду Баш та част, појединцу или иницијативи које сматра значајним за промоцију овог града и региона. Жири младих сачињен од средњошколаца из Бајине Баште такође додељује своју награду за најбољи филм, а њихово учешће у самом програму подстиче критички став омладине која чини добар део публике, као и волонтерског тима фестивала.

Дрина Инфо

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена