До 21. новембра подношње захтева за измену накнаде током породиљског одсуства

0 623

Општинска управа Бајине Баште је издала обавештење да је одлуком Уставног суда потврђено да је била неуставна исплата породиљских накнада испод минималца те да породиље могу поднети захтев за измену коначног и правоснажног решења о накнади зараде током породиљског одсуства у периоду од 21. маја 2019. године до 21. маја 2021. године.

Извор: Општина Бајина Башта

Захтеве је могуће поднети на шалтеру Општине Бајина Башта до 21. новембра.

У августу ове године су Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутили су општинским и градским управама и центрима за социјални рад појашњење Инструкције која се односила на поступак остваривања права на накнаду зараде за време породиљског одсуства.

Према појашњењу Инструкције, упућене 2. августа, захтев за измену решења о накнадама могу поднети сви корисници о чијим правима се одлучивало од почетка примене Закона о финансијској подршци породици с децом, односно од 1. јула 2018. године.

Поред породиља, право на исплату обештећења имају и корисници који су решења добили по основу права на накнаду за одсуство са рада ради посебне неге детета, права на остале накнаде по основу рођења и неге детета и посебне неге детета жена пољопривредних осигураница, као и права на додатак за помоћ и негу другог лица.

Инструкција се односила на примену и спровођење одлука Уставног суда, објављених у мају 2021. године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена