Промоција фото монографије „Национални парк Тара“ у Београду

0 1.002

У среду, 18. септембра, у просторијама Туристичке организације Србије у Београду одржана је промоција фото монографије „Национални парк Тара“.

Фото: НП Тара
Фото: НП Тара

Публици је представљена публикација која треба да буде водич кроз природне загонетке Таре и да код читалаца побуди жељу и потребу да дођу у национални парк и сами се увере у ову лепоту.

Присутне госте је поздравио Драгић Караклић, директор ЈП „Национални парк Тара“, који је истакао да је ова фото монографија настала као плод дугогодишње сарадње са домаћим и страним фотографима и неколико одржаних фото-сафарија.

Фото: НП Тара
Фото: НП Тара

Професор Сабо Бела из Мађарске, аутор са највише фотографија у овој књизи, је рекао да његова љубав према Тари траје десет година и још не јењава, а све је почело једним случајним доласком. Он је, такође, нагласио да нас језик уметности спаја и превазилази језичке баријере наша два народа.

Уредник фото монографије Бориша Чолић је нагласио да је она посвећена шумарском инжењеру Стевану Коларевићу – човеку који је први овековечио лепоте Таре фото апаратом. Поред тога господин Чолић је истакао да је посао уредника био значајно олакшан када за сараднике имате врхунског дизајнера, песника и лектора.

Селекција фотографија и дизајн фото монографије поверени су професору Зорану Блажини. Он је рекао да је фотографије бирао према свом сензибилитету, без обзира на имена аутора и да је било јако тешко изабрати осамдесетак фотографија из фонда од преко хиљаду радова.

Промоција НП Тара ТОС

Програм је водила Јелена Божовић новинар РТС-а, а стихове Милосава Тешића је казивао глумац Јован Јелисавчић.

У фото монографији су радови 36 аутора, који су оплемењени стиховима академика Милосава Тешића и новинарке Јелене Божовић, за лектуру је била задужена Мирјана Јосић, а рецензент је био Владимир Татаревић. Штампу публикације је финансијски подржало Министарство заштите животне средине.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена