Успоставити железнички саобраћај Мокра Гора – Вишеград

0 696

Предузећа „Жељезнице Републике Српске“ и „Србија воз“ створиће услове за успостављање железничког саобраћаја на релацији Мокра Гора-Вишеград, договорено је на састанку који је одржан у општини Вишеград.

Фото извор: Сајт општине Вишеград
Фото извор: Сајт општине Вишеград

Састанак је организован на иницијативу начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, са циљем да туристички воз на ускоколосечној прузи саобраћа једном или два пута седмично.

Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић рекла је да ће реализацијом задатака у следећој туристичкој сезони почети ово саобраћање.

„Све активности захтевају више времена, тако да коначну реализацију пројекта можемо очекивати следеће године“, истакла је Тодоровићева.

\

Шеф Секције за саобраћајно-комерцијалне послове „Србија воза“ Жељко Шпијуновић изразио је задовољство овим састанком.

„Направили смо договоре и очекујемо да наредне сезоне будемо активнији на прузи Вишеград-Мокра Гора. Све је већи број страних али и домаћих туриста који имају жељу да посете и Мокру Гору и Вишеград и даље да путују бродом до Бајине Баште, а ми смо срећни што смо део тог тима“, истакао је Шпијуновић.

Он је нагласио да је обавеза „Србија воза“ да обезбеди довољан број вагона и особља које ће радити.

Вршилац дужности генералног директора „Жељезница Републике Српске“ Зоран Илинчић рекао је да је циљ састанка био да се изнађу могућност да се што пре активира путнички саобраћај на релацији од Вишеграда до Мокре Горе и обратно.

„`Жељезнице Републике Српске` имају 19 километара пруге која се налази на подручју Вишеграда и вршимо њено редовно одржавање. Мислим да смо на време почели разговоре као припрему за наредну туристичку сезону. Циљ је да почнемо са активностима, а наша обавеза је да покушамо обезбедити три путничка вагона за ускоколосечну пругу и да она буду спремна за наредну сезону“, навео је Илинчић.

Пруга од Мокре Горе до Добруна оспособљена је за саобраћај 2006. године, а од Мокре Горе до Вишеграда 2010. године, али су у претходном периоду популарним „Ћиром“ на овој релацији путовале само организоване групе туриста.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена