Данас је Јовањдан

0 887

Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, један од празника посвећених светитељу и пророку који је најавио долазак Спаситеља и крстио га на реци Јордан, прославља се данас у свим храмовима Српске православне цркве и у православним домовима као једна од најчешћих српских слава.

Свети Јован Крститељ
Према предању, многи су мислили да је Јован обећани месија, али је он, препознавши Исуса када је слушао његове прве јавне проповеди, рекао: „То је јагње Божије које узе на себе грехе света“.

У Цркви је светитељ познат и као Јован Претеча, а његов празник сврстава се у ред највећих пророчких празника, јер се за Светог Јована, најближег следбеника и блиског рођака Исуса Христа, везује почетак мисије Спаситеља и почетак хришћанске проповеди.

Овај празник се слави дан после Богојављења, као сећање на Крштење Исусово и улогу светитеља који је припремао народ за нову веру.

– Ја вас крштавам водом, али онај што иде за мном јачи је од мене… Он ће вас крстити Духом Светим и огњем – речи су Светог Јована који је крштавао народ у реци Јордан и позивао на покајање.

На православним иконама Свети Јован је најчешће представљен са крстастим штапом у левој руци и натписом – „Покајте се, јер је близу Царство небеско“.

Од младости је био посвећен вери и као бранилац јавног морала супротстављао се разврату римског друштва који је у његово време достигао врхунац.

Свети Јован је јавно осудио и цара Ирода Антипу који је преотео жену свом брату Филипу. Царица Иродијада је, каже предање, наговорила кћерку Салому да од Ирода затражи главу Јованову.

Занесен Саломином игром, Ирод је наредио погубљење Јована Крститеља. Овом догађају посвећен је посебан празник познат као Усековање главе Светог Јована Крститеља, а на иконама се слика светитељ који у десној руци држи своју одсечену главу.

За овај празник везује се, како је записао Свети јеванђелиста Лука, и догађај преношења руке светитеља у Антиохију из Севастије, где је погубљен.

Десна рука Светог Јована, којом је крстио Христа, одувек је чувана као највећа светиња, а сада се налази у Цетињском манастиру.

Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па се и у српском православљу поштује и обичај братимљења „по Богу и Светом Јовану“.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена