Решити питање граничног прелаза на мосту „Братољуб“

0 402

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је након састанка са председницом Републике Српске (РС) Жељком Цвијановић да су односи Србије и Републике Српске природни и логични и нису усмерени ни против кога.

Извор: Влада Србије
Извор: Влада Србије

Брнабић је на конференцији за новинаре након састанка навела да Србија има добре односе и са Федерацијом БиХ, али да проблем представља то што након избора и даље није формиран Савет министара.

У овом тренутку, не само за нас у Србији, већ и за све остале, сметња је то што још није формиран Савет министара у БиХ након избора, тако да нема легитимних представника, већ се функционише у техничком мандату, што је проблем за сваку земљу која жели да разговара са званичницима из БиХ, указала је премијерка.

Она је, одговарајући на питање у вези моста „Братољуб“, који спаја Љубовију и Братунац, подсетила на то да је постојао јасан договор да ће Србија изградити мост, Република Српска приступне саобраћајнице, док ће Федерација БиХ одобрити и поставити граничне прелазе.

Мени је неприхватљиво као особи, не као политичару, да пустите све те људе да виде тај мост да је завршен, али да не могу да га пређу. При томе, нудили смо и привремени гранични прелаз и да ми платимо, шта год треба да се уради само да се пусти гранични прелаз да људи могу да прелазе мост, навела је премијерка.

Јутрос је, како је додала, упутила молбу и европском комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану да ЕУ помогне да се отвори тај гранични прелаз.

Искрено смо мислили да постоји воља да затворимо ово питање, које није политичко, већ је питање једног пута, једног моста, једног граничног прелаза, навела је Брнабић и позвала све да се уозбиље, или да кажу да неће да поставе гранични прелаз.

Премијерка је оценила и да је недопустиво оно што се десило на Коридору 10, да само 60 дана након пуштања за саобраћај деонице кроз Грделицу испуца асфалт.

Она је, говорећи о деоници тог коридора од Царичине долине до тунела Манајле, на којој је данас завршена санација последње од три пукотине које су се појавиле на горњем слоју асфалта на путу, навела да ће они који су одговорни и одговарати за овај пропуст.

Премијерка је истовремено навела да није надлежна да одређује одговорност, већ да је то на Тужилаштву.

Она је оценила да ситуација у вези са тим није била катастрофална, јер нико од корисника пута није био угрожен, нити је било коме од корисника нанета материјална штета.

Председница РС Жељка Цвијановић је, одговарајући на питање да ли је лакше комуницирати са институцијама у Србији или у БиХ, рекла да је за њу неупоредиво лакше комуницирати са институцијама Србије.

Председник Вучић је рекао да идентификујемо пројекте широм Републике Српске и да их периодично достављамо, за пар месеци већ је први део био реализован и добили смо захтев да направимо други списак, где су пројекти такође реализовани, саопштила је Цвијановић.

Она је истакла да су сви пројекти који су одобрени, а за које је Србија дала новац, и реализовани.

Извор: Влада Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена