ДА ПОКОЛЕЊА ПАМТЕ, ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Обележавање 76 година од усташког покоља Срба у Старом Броду

0 320

У Старом Броду код Вишеграда 22. марта биће обележено 76 година од усташког покоља 6.000 Срба из источног дела БиХ које су у пролеће 1942. године убиле усташе, припадници Црне легије Јуре Францетића.

Свештеник Драган Вукотић подсетио је да је у пролеће 1942. године из Сарајева кренуло 10.000 усташа са намером да протерају и побију српско становништво, а српски народ са подручја Сарајева, Олова, Кладња, Романије, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице у збеговима је кренуо према Вишеграду да пређе Дрину и спас потражи у Србији.

„У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ћуприје и збегови су кренули низ Дрину према селима Милошевићи и Стари Брод где се налазила скела“, рекао је Вукотић Срни.

Он је навео да су усташе сустизале збегове и на најокрутније начине вршиле покоље над српском нејачи.

Према његовим речима, од половине марта до 2. маја страдало је више од 6.000 жена, деце и стараца, а најмасовни покољ догодио се на православни празник Младенце 22. марта 1942. године.

Стари Брод на Дрини Фото: Синиша Спасојевић/Дрина Инфо
Стари Брод на Дрини Фото: Синиша Спасојевић

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом ће 22. марта од 12.00 часова служити парастос за убијене и освештати темеље спомен-музеја у Старом Броду који ће сведочити о највећој гробници Срба из 1942. године на овом простору.

Полагање цвећа на спомен-плочу и полагање ружа у реку Дрину планирано је у 12.45 часова, након чега ће уследити обраћање званичника.

Обележавање организује Црквена општина Вишеград у сарадњи са општинама Рогатица, Соколац и Вишеград.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у пролеће 1942. године офанзиву са намером да протерају и побију српско становништво из источног дела БиХ.

Током ове офанзиве усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији.

У Старом Броду је 2008. године подигнуто обележје, а у плочама од камена уклесана су имена убијених.

Извор: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена