БАЈИНА БАШТА: Редовна акција добровољног давања крви у петак

0 193

Редовна акција добровољног давања крви у Бајиној Башти организоваће се у петак, 25. августа, у сали Скупштине општине Бајина Башта. Акцију у трајању од 10 до 15 сати организује Служба за трансфузију крви Ужице у сарадњи са Црвеним крстом Бајина Башта.

– Придружите нам се и спасите један живот! Залихе крви су на минимуму и ако их брзо не обновимо нећемо моћи да помогнемо угроженим пацијентима наводе из Трансфузије Ужице уз захвалност потенцијалним даваоцима крви.

Потребе за крвљу и крвним продуктима

Потребе за крвљу и крвним продуктима једне земље зависе од броја становника, броја болничких кревета и врста медицинских услуга које се примењују у тој средини. План потреба се доноси на основу увида у годишњу потрошњу крви у протеклом периоду.

У нашој земљи потребно је да буде 40 добровољних давалаца на 1000 становника (4%), а проценат добровољних давалаца крви у Србији годинама креће се око 3%.

Ко све може дати крв

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18-65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила. То значи да је потребно да се задовоље следећи критеријуми:

– Да је особа здрава, доброг општег стања

– Тежа од 50 кг

– Телесне температуре мање до 37°C

– Пулса између 50 – 100/мин

– Крвног притиска: не вишег од 24/14 кПа и не нижег од 13,3/8,66 кПа

– Лимфне жлезде врата и пазуха, јетра и слезина не смеју бити увећане

– Хемоглобин мора бити изнад 135 г/Л (Hct = 0.38) за мушкарце

– Хемоглобин мора бити изнад 125 г/Л (Hct = 0.4) за жене

– Интервал између давања крви је 3 месеца (12 недеља) за мушкарце и 4 месеца (16 недеља) за жене

Давалац крви у Србији има у просеку 38 година, стално је запослен и има породицу. Већину добровољних давалаца крви чине мушкарци (73,5 %), док су жене заступљене у мањем проценту(26,5 %), што је уобичајено и у другим земљама.

Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму. Сваки давалац крви сваки пут када да крв тестира се на крвно-групну припадност у системима АВ0 и Rhesus, као и на маркере следећих хематогених трансмисивних болести: вирус хепатитиса типа Б и Ц, вирус хумане имунодефицијенције (HIV) и сифилис. Сам процес уобичајеног давања крви у просеку траје 8 – 10 минута.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена