Одобрена средства за другу фазу реконструкције старе школе у Заовинама

0 603

Влада Републике Србије донела је Решење о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, којим су Општини Бајина Башта додељена средства у износу од 1.749.180,00 динара за реализацију пројекта „Стара школа за нове прилике – Завичајни музеј“.Наведена средства одобрена су за другу фазу реконструкције старе школе у Заовинама (потес Луке).

Фото: Министарство правде

Пројектом је предвиђено да се запуштен и неискоришћен део старе сеоске школе преуреди у завичајни музеј у коме би се одвијале различите активности од значаја за живот људи у селу – презентације ствaри и предмета овог краја, изложбе, пројекције, представе и други културни догађаји.

Фото: Дрина Инфо

Министарка правде Маја Поповић данас је свечано уручила уговоре о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет) за 180 пројеката од јавног интереса из области здравства, културе, просвете, социјалне заштите и хуманитарног рада. У име Општине Бајина Башта уговор је потписао Милош Јелисавчић, главни општински урбаниста и члан Савета МЗ Заовине.

Фото: Дрина Инфо

„Просторије старе школе овом адаптацијом претвориће се у својеврстан музеј, односно оспособиће се простор у коме треба да буду изложени експонати значајни за историју села и људе које живе у Заовинама али и за експонате који ће настати као резултат ликовних и вајарских колонија, фото скупова и сличних манифестација чија организација се планира. Ово ће бити наставак ранијих активности на уређењу објекта и са једне стране ће се он заштитити од пропадања, а са друге добићемо нови садржај у Заовинама али и целом НП Тара и општини Бајина Башта“ – рекао је по потписивању уговора о финансирању Милош Јелисавчић.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена