Министарство одбране поново подржало ПК „Тара“

0 701

Као и у претходне две године Планинарски клуб Тара из Бајине Баште реализује пројекат подржан од стране Министарства одбране Републике Србије, а којима се финансирају програми рада удружења засновани на пројектима и активностима од значаја за одбрану. О детаљима пројекта, разговарали смо са председником клуба Младенком Марићем.

majica

„Пројекат се у доброј мери надовезује на претходне, успешно реализоване пројекте, „Сигуран ослонац“, 2016. и „Кањонинг и спасилаштво“, 2017. године. Актуелни пројекат под именом „КАЊОН 365“ је усмерен ка стварању неопходних предуслова за пролазак кроз кањоне у току целе године, са акцентом на лоше временске услове, високе водостаје и ниске температуре. Тако је, у току септембра, од средстава са којима Министарство одбране учествује у пројекту, извршена набавка неопренских одела, ципела за кањонинг и дереза. У септембру су, такође, извршене неопходне припреме за спровођење акција на терену и обезбеђена је акциона камера којом ће се забележити несвакидашњи тренуци у суровом окружењу уских кањона.

Прва теренска акција је реализована у суботу, 6. октобра у кањону Раче. За акцију је био заинтересован велики број наших чланова, али смо број морали ограничити на 12 учесника, због специфичности терена и техничких капацитета клуба. Уз коришћење непренских одела омогућено је безбедно кретање кроз изузетно хладну воду, а коришћењем опреме набављене кроз претходне пројекте, као што су сигурносни шлемови, алпинистички појасеви, импрегнирана кањонинг ужарија, карабињери и дисендери омогућено је сигурно спуштање низ стрме литице и водопаде. Екипа је успешно спровела акцију и привела је крају у предвиђеном временском оквиру. Напоменуо бих да је познат податак да је у прошлом веку, пролазак кроз кањон Раче био део завршног испита за припаднике краљеве гарде.

Друга акција се планира за сам крај октобра. Спроводи се у Заовинама, у кањону Белог Рзава, уз коришћење дебљих неопрена, кањонинг обуће, па и дереза уколико буде неопходно. У том кањону водостај је иначе виши, а очекују се и знатно ниже температуре.

Опрема која је обезбеђена реализацијом овог пројекта се може користити у различите рекреативне сврхе, али и за спасилачке акције, у којима је наш клуб више пута узео учешће.“, завршио је Марић.

IMG-ed078a3358ed92a876830ac30a2fdbec-V
На слици: Детаљ са акције, Фото: Дрина инфо

Поред активности предвиђених пројектом, Планинарски клуб Тара наставља са својим редовним активностима кроз извођење планинарских акција и кроз побољшање услова боравка у планинарском дому у Растишту. Такође, активно се укључио у реализацију регионалног пројекта Via Dinarica, о чијој ће имплементацији, надамо се, имати шта да се каже у предстојећим годинама.

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена