Арно Гујон за поштовање ћирилице

0 656

Француски хуманитарац и оснивач Фондације „Солидарност за Косово”, Арно Гујон објавио је видео снимак свог боравка у Ваљеву у којем је на свој начин позвао на поштовање српског писма – ћирилице и указао не њено неоправдано занемаривање, рекавши да „могу слободно да додам да га Ваљевци најбоље пишу јер је овде све на ћириличном писму“. „Ваљево, ћирилица, историја. То је Србија коју волим!“, навео је Арно Гујон у кратком видео снимку.

Гујон у Ваљеву
Фото: Принтскрин https://www.facebook.com/arno.gujon/videos/3347081678636111/

Арно Гујон је овогодишњи добитник Рачанског печата на 25. Духовним свечаностима „Дани Раче украј Дрине” које се већ четврт века организују у Бајиној Башти. Ова подринска општина је и прва у Србији која је на формалан начин кренула у заштиту ћирилице доношењем општинске декларације са низом мера на очувању и афирмацији нашег писма и установљавањем манифестације „Ћирилична баштина“ која је посвећена српском језику и очувању ћирилице.

Рачански печат је француском хуманитарцу додељен у знак захвалности за сва дела којима, годинама уназад, хумано и несебично помаже живот и опстанак српског народа на Косову и Метохији. Захваљујући у име добитника који је због обавеза био спречен да присуствује догађају, његов асистент Стефан Марковић, рекао је да за Гујона ово признање представља још један пример да је све што је у протеклих 15 година радио на Косову и Метохији , цењено и препознато у Србији, а да његов труд представља искрену жељу да се помогне српском народу на Косову и Метохији.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена