БАЈИНА БАШТА: Владика Лаврентије освештао цркву у Стрмову

0 1.654

У Стрмову је у петак 11. октобра освећена Црква Светог Јована Шангајског и Крст од белог мермера са Урала. Село Стрмово (Бачевци на Дрини) територијално припада општини Бајиној Башти, а црквено Епархији шабачкој. Ктитор храма и дародавац Крста је Влјачеслав Адамович Заренков из Санкт Петербурга, коме је владика Лаврентије за ктиторство доделио епархијски Ордена Светог краља Милутина.

Нови храм се налази у оквиру манастира Светих царских мученика Романових у Стрмову. Манастир је 2010. са дозволом епископа Лаврентија почео да гради монах из Санкт Петербурга Сергеј Фјодоров. Чин освећења нове цркве извршио је Преосвећени Владика Лаврентије уз саслужење архимандрита Сергеја, проте Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије, протојереја-ставрофора Мирка Вилотића, архијерејског заменика, намесника азбуковачког Драгана Секулића и јереја Михаила Прохоцева, прес секретара Вјачеслава Заренкова Адамовича, ђакона Николе Јанчића. За певницом је био октет из Санкт Петербурга и чланови хора из Чачка.

У обраћању верном народу Владика Лаврентије, прота Стојадин Павловић и архимандрит Сергије нагласили су духовну али историјску везу између српског и руског народа која се учвршћује и кроз овај манастирски комплекс у Подрињу а и сам Свети Јован Шангајски које је црква посвећена је велики православни и руски светац али и Србин по пореклу.

Овај садржај је суфинансиран из буџета општине Бајина Башта кроз пројекат производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Бајина Башта у 2019. години. 

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена