Недостаје пет милиона евра: Отварање аеродрома Поникве током 2020?

0 630

Влада Србије планира да инвестира неколико милиона евра у аеродром Поникве код Ужица како би био спреман за комерцијалну употребу наредне године.

Аеродром који сада има нови терминал недавно је преузела држава. Прошлог месеца подигнута је ограда дуга 3.735 метара, међутим недостаје још 5.195 метара, пише портал Exyuaviation.

Осим тога, на завршних 800 метара 3.200 метара дуге писте мора се урадити површински слој и потребно је да се постави систем за осветљење.

ponikve

„Потребно је око пет милиона евра да би се аеродром оспособио за комерцијалну употребу“, казао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Аеродром Ужице користи се за приватне летове и до сад је у 2019. години опслужио 200 домаћих и 80 међународних летова.

Регион Ужица налази се на 120 километара од Сарајева и Београда. Током летње сезоне 1996, ЈАТ је одржавао линију Београд-Ужице-Тиват двапут недељно.

Аеродром је 1999. године уништен, међутим, Влада Србије и ЕУ заједнички су инвестирали преко милион евра у израду мастер плана пројекта обнове, док су значајна средства издвојена за уклањање неексплодираних бомби око писте аеродрома. Kонтролни торањ поново је отворен 2013. године.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена