Завијориле се заставе на ужичкој тврђави

0 728

Ужички шампиони, кик-боксер Никола Филиповић и аутомобилиста Милован Микица Веснић у друштву двојице најбољих ученика Техничке школе Ужице Луке Савића и Јована Бајића, подигли су на дан обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата заставе Републике Србије и града Ужица на јарболима ужичке тврђаве.

Ужичка тврђава Фото: uzice.rs
Ужичка тврђава Фото: uzice.rs

Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић је овим поводом навео да „узимајући у обзир чињеницу, да је на данашњи дан тачно један век од завршетка Првог светског рата, намера нам је да подизањем заставе Републике Србије на Старом граду одамо почаст нашој земљи као победници у Првом светском рату и свим оним људима који су дали допринос победи у Великом рату. Поред тога уздизањем заставе града Ужица на месту које у највећој могућој мери симболизује наш град, хтели смо да суштински и симболично одамо почаст свим оним Ужичанима који су кроз векове сваки на свој начин дали свој допринос у развоју овога града.“

Овај празник је, као што знамо, посвећен потписивању примирја у Првом светском рату, када су 11. новембра 1918. године генерали двеју зараћених страна у француском граду Компијену, у једном железничком вагону потписали примирје. Мада је сукоб званично окончан тек конференцијом у Версају, овим догађајем на железничком колосеку у пракси се окончао Велики рат, најкрвавији сукоб у дотадашњој људској историји.

„На данашњи дан пре тачно једног века потписивањем споразума о примирју, а фактичком капитулацијом немачког царства окончан је Први светски рат, у то време познатији као Велики рат. Из тог рата наша земља је изашла са тешким губицима, са несагледивим штетама и последицама, али је изашла овенчана ореолом силе победнице Првог светског рата. Од 2012. године, данашњи дан се обележава као државни празник уз традиционално истицање Наталијине рамонде, као симбола тога дана, али и симбола познатијег у нашем народу под називом цвет феникс и симбола који је требао да представи једно ускрснуће Србије у Првом светском рату“, навео је Нешић.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена