Važno saopštenje Opšte bolnice Užice

PREDUZIMAJU SE SVE MERE PROTIV ŠIRENJA RESPIRATORNIH INFEKCIJA

– Dva slučaja virusa gripa A(H1), jedan preminuo – Mole se građani da se strogo pridržavaju predviđenog vremena za posetu pacijentima i da ukoliko sami imaju respiratornu infekciju ne posećuju pacijente u bolnici –

Kod svih bolesnika primljenih u OB Užice zbog teških respiratornih infekcija rađena je analiza na virus gripa. Virus gripa A (H1) dokazan je kod dva pacijenta.

Zdrastveni-centar
Zdravstveni centar Užice

Jedan od pomenutih pacijenata kod koga je dokazan virus gripa primljen je 16.02. zbog upale pluća na Infektivno odeljenje gde je odmah započeta adekvatna terapija. 19.02. dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja zbog čega je lečenje nastavljeno u jedinici intenzivne nege OB Užice, a zbog teškog opšteg stanja, 20. 02. u ranim jutarnjim satima pacijent je hitno upućen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu u Beograd gde je preminuo.

Drugi pacijent kod koga je dokazan virus gripa primljen je 24.02. zbog naglo nastalog gušenja i povišene telesne temperature. Pacijent od ranije ima teško hronično hematološko oboljenje i već je lečen i zbog bolesti kardiovaskularnog sistema. Pacijent je i dalje teškog opšteg stanja. Preduzete su sve mere lečenja i prevencije, a pacijent je adekvatno izolovan.

U OB Uzice za sada nema sumnje na epidemijsko javljanje respiratornih bolničkih infekcija. Preduzimaju se sve mere za sprečavanje širenja respiratornih infekcija u zdravstvenim ustanovama.

Mole se građani da se strogo pridržavaju predviđenog vremena za posetu pacijentima i da ukoliko sami imaju respiratornu infekciju ne posećuju pacijente u bolnici.

Komisija za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija OB Užice

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena