УЖИЦЕ: Медијима од града ни за празан сендвич

0 306

Тони Станковић, власник и уредник листа „Ужичка недеља“ познатог већ две деценије у овом крају по бриткој речи, поново не крије своју огорченост односом ужичке власти према локалним гласилима. Повод је управо расписани конкурс за расподелу новца из градске касе по пројектима локалних медија. Ту ће, како ствари стоје, овдашњим новинама, телевизијама и радио-станицама бити пара само за „празан сендвич“.

Тони Станковић (Фото: С. Јовичић)
Тони Станковић (Фото: С. Јовичић)

– Буџет града Ужица за 2015. године нешто је већи од две милијарде динара. За медије је у њему планирано само шест милиона, и то са ПДВ-ом, што је практично пет милиона динара. То говори да је проценат предвиђених издвајања за локална гласила мањи од 0,3 одсто градског буџета. При томе, овде се нико не осврће на предлоге новинарских удружења УНС-а и НУНС-а да се два одсто из локалних каса издваја за медије – жали се Станковић.

Он је, додаје, револтиран и тиме што је оглас о конкурсу за доделу тих скромних средстава објављен једино у ужичком недељнику „Вести“, али није понуђен „Ужичкој недељи“.

 – У Градској управи су, по закону, били дужни да траже најмање две понуде за ово оглашавање. Они су наш часопис прескочили, а незаконито је да се само у једном оглашавају. Кад треба пратити неки догађај, макар и небитан, уредно нас позивају, а сада им је било тешко да окрену телефонски број и обавесте нас да конкуришемо. То је понижавање мог медија, бахато понашање политичара и градских службеника према „Ужичкој недељи“ које у континуитету траје већ 20 година. Јер други медији ћуте, а ми критикујемо, па су им они увек добри док ми не ваљамо. Новац се одваја послушничким медијима који величају сваког ко је на власти – огорчен је Тони Станковић.

Трагом тог конкурса, ових дана се власник „Недеље“ на сајту тог недељника текстом „Кога брига за ’Ужичку недељу“ обратио градоначелнику Ужица Тихомиру Петковићу (СНС) с низом питања: кад је конкурс расписан, где је објављен, зашто је тамо објављен и по којој цени, до када траје.

– Од случајног пролазника сам, а као главни и одговорни уредник ’Ужичке недеље’, сазнао да је конкурс објављен на сајту града Ужица и у ’Вестима’, а да нико није позвао наш часопис и тражио понуду за оглашавање. Да ли је то борба за јавни интерес и шта је циљ таквог рада? Да ли је то намерно урађено да ’Недеља’ не би учествовала на конкурсу? Просто сам запањен чињеницом да настављате стару праксу Демократске странке и да се намерно оглашавате искључиво у ’Вестима’ иако те новине имају далеко мањи тираж од ’Ужичке недеље’. До јуче сте били опозиција и тада сте се редовно појављивали у ’Ужичкој недељи’, а сада кад сте постали власт очигледно да је ’Недеља’ поново неподобан часопис – пише власник тих новина градоначелнику, па уједно исказује и наду да ће се новинарска удружења о овоме макар огласити, да Ужице, како рече, не буде стално на периферији збивања.

Извор: politika.rs
Б. Пејовић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена