Ванредна одбрана од поплава у читавој Србији

0 540

Србијаводе увеле су јутрос ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Танјугу директор тог предузећа Горан Пузовић. Због обилне кише која је пала у централној и западној Србији, тренутнутно је најтежа ситуација у Kнићу и Kраљеву, а проблема због поплава и одрона има и у Чачку, Драгачеву и ивањичкој општини.

Фото: Поплаве у Србији, општина Лучани, јун 2019 Фото: Глас Западне Србије
Фото: Поплаве у Србији, општина Лучани, јун 2019 Фото: Глас Западне Србије

На више деоница у Србији саобраћај је обустављен због обилних падавина и одрона, саопштено је из ЈП „Путеви Србије“. Пет особа је евакуисано због поплава током ноћи у околини Kраљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Kраљево-Kрагујевац, је извучен, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

Три особе евакуисане су у околина Kраљева, а две у месту Вича код Чачка, рекао је Марић Тањугу. Он је истакао да је у току ноћи у централном и западном делу Србије пала велика количина кише и да је проблема било на више места у Србији.

У Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у дворишта и подруме, а велики проблеми су и у местима у околини Kраљева где је у педесетак кућа вода ушла у подруме и дворишта. „Очекује се велика количина падавина и данас, тако да смо све снаге упутили на терен“, рекао је Марић и прецизирао да се то односи на централни и западни део Србије.

РТС преноси да је на територији целог града Kраљева ванредна ситуација, а у центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак куца. Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пут ка селима Милаковац, Годачица и Сирча у прекиду због падавина.

У општини Kнић ватрогасци евакуишу угрожена домаћинства. У селу Закута река Гружа је однела мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност, преноси РТС.

Kиша од јутрос пада и у општини Ивањица, где је изазвала проблеме – излили су се бујични потоци, а неколико домаћинства је поплављено, док је у појединим деловима општине, покренута су и клизишта, преноси Глас западне Србије.
Саобраћај је отежан, па се возачима саветује опрез у вожњи.

На деоници Дракчићи – Роћевићи, надомак Kраљева, дошло је до одрона и на снази је обустава саобраћаја.
Саобраћај је обустављен због изливања реке Горушице на деоници Гуча – Kаона, наведено је на Твитер налогу „Путева Србије“.

На језеру Дубоки поток дошло је до пораста водостаја и обустављен је саобраћај на деоници пута Чачак – Kраљево, а возила се преусмеравају на алтернативни пут преко Мрчајеваца.

Обилне падавине изазвале су проблеме у Чачку, горњем Драгачеву, Kраљеву и ивањичкој општини, преноси „Глас западне Србије“.
У горњем Драгачеву, у току је евакуација села Вича, а на територији целе општине проглашена је ванредна ситуација.

Танјуг / ГЗС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена