Регионална конференција „Агроиндустријски центар темељ привреде Златиборског округа“

0 538

У организацији општине Чајетина и уз помоћ амбасаде Краљевине Шведске   на Златибору ће се 3. јуна 2019. године одржати Регионална конференција „Агроиндустријски центар – темељ привреде Златиборског округа“, чиме ће се означити почетак реализације једног од највећих пројеката Златиборског округа и општине Чајетина у наредном периоду. Представљањем будућег Агроиндустријског центра Златибор, у оквиру конференције која ће се одржати у хотелу „Торник“, биће пружен нови поглед на развој локалне заједнице и економије региона.

Regionalna konferencija Zlatibor logo

Конференцију ће отворити Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и његова екселенција Јан Лундин, амбасадор Краљевине Шведске у Београду, будући да је Шведска, као једна од земаља са великим искуством у овој области, пружила кључну подршку пројекту. На целодневној конференцији ће учествовати еминентни професори Пољопривредног факултета Универзитета у Београду: проф. Зорица Васиљевић, др Миладин Шеварлић, Зоран Рајић, успешни предузетници и представници струке из Србије: Владимир Бојовић, директор „Еко Аграра“, Славко Лукић, директор Регионалне развојне агенције Златибор, Александар Лепосавић Институт за воћарство Чачак, затим представници произвођача из Републике Српске и гости: Катарина Гилблад, експерткиња за тржиште роба и оснивач консултантске фирме Agronomics Scandinavia AB из Шведске и Кристос Андреа, оснивач и извршни директор агроиндустријског центра са Кипра, који ће својим примером и искуством такође допринети реализацији пројекта.

Кроз панел дискусије и презентације указаће се на нужност оснивања оваквог центра, адекватне моделе пословања, могућности и користи који се његовим радом могу остварити како у Златиборском округу, тако и за привреду целе земље.

Циљ конференције, а самим тим и иницијативе је оснаживање локалних произвођача, стварање повољног пословног амбијента за локалне привреднике, подстицање предузетништва, јачање локалне и регионалне привреде, заједнички наступ на домаћем и иностраном тржишту, информисање и едукација, промоција привреде Златиборског округа и традиционалних златиборских производа.

Формирање будућег Агронидустријског центра започето је пилот-пројектом изградње мини млекаре „Наша Златка“ у селу Крива Река на Златибору, која од септембра 2017. године откупљује млеко искључиво од произвођача са подручја општине Чајетина. Од оснивања до данас, остварени су резултати према којима је, услед потреба тржишта повећан обим пословања млекаре са почетних 2.000 литара откупљеног млека дневно на 20.000 литара дневног уноса, чиме се недвосмилено показало да наше тржиште има потенцијал и за формирање агрониндустријског центра.

Уз конференцију, на главном златиборском тргу истог дана биће одржан и базар на коме ће локални произвођачи продавати своје производе и бити одржане едукативне радионице из области органске производње, нутриционизма, пчеларства и других области пољопривреде. Свечано отварање базара предивђено је у 10 часова, уз прикладан културно-уметнички програм.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена