„Трагом једнаких могућности“

0 482

 Aktiv defektologaНеформална група „Актив дефектолога“ је започела реализацију активности у оквиру пројекта „Подршка грађанском активизму у заједници“, који је финансирала Влада Уједињеног Краљевства, а који спроводе British Council и Траг фондација.

Потписивању уговора које се одржало 25.01.2020.године, претходила је двомесечна припрема за само осмишљавање и протокол одвијања свих програмских актвности које ће пројектом бити реализоване и у служби остваривања циља овог пројекта. Пројекатни план „Трагом једнаких могућности“ настао  је обједињавањем идеја и покушаја решавања проблема са којима се суочавају особе са сметњама у развоју када је у питању њихова социјална инклузија и партиципација у локалној заједници. Циљ пројекта представља јачање друштвене солидарности и прихватање особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом кроз кампању грађанског активизма. Кроз планиране активности које ће се реализовати током предстојећа четири месеца, колико траје сам пројекат, волонтери и остали грађани имаће прилику да се ближе упознају са реалним потребама, али и способностима и могућностима одраслих и деце са сметњама у развоју и аутизмом. Програмски садржаји пројекта садрже неколико различитих целина којим би се утицало на постизање жељених резултата.  Деловањем на циљне групе које у првом реду чине грађани волонтери, представници локалне самоуправе, директори институција од јавног значаја и други подстиче се улазак у саму срж проблема и онога што особе са сметњама у развоју заправо непрестано чини изолованим из оне заједнице у којој живе.

DSC_3396

Транспарентношћу и видљивошћу свих догађаја који ће се пројектом реализовати продубиће се свест грађана о одговорности свих нас када је у питању прихватање и инклузија у првом реду деце, а затим и одраслих особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом. Реализацији пројекта допринеће сарадња са Канцеларијом за младе, Библиотеком, Планинарским клубом, Одредом извиђача као и подршка локалних медија и средства дигиталне кампање. Подстицањем учешћа и присуствовању активностима попут Дана отворене средине, Дан отворених врата, пешачким турама и посетама о којима ће грађани бити благовремено обавештени  и позвани на учешће смањиће се дистанца између циљних група, а истицањем значаја и ефеката оваквих догађаја власти ће постати делотворније у пружању подршке особама са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом и њиховим породицама. Главна порука пројекта „Трагом једнаких могућности“ може се огледати у томе да потребе свих нас личе једне на друге, да су исте, али да је некима потребна већа подршка у начину задовољења и остваривања истих.

DSC_3397

Овај пројекат је финансирала Влада Уједињеног Краљевства, изречени ставови не морају нужно одражавати званичну полотику Владе Уједињеног Краљевства.

SR RGB - za web

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена