ТИЦ БАЈИНА БАШТА: Поклони у славу велике победе

1 669

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Србији који се обележава 11. новембра, а званични назив празника је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“. На овај дан, 1918. године, представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписали примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница била је Краљевина Србија, која је и поред окупације и огромног страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован још почетком рата у Нишу 1914. године. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Овај дан победе и дан сећања на огромне патње и страдања се у Србији симболично обележава и ношењем стилизоване значке „Наталијина Рамонда“ на реверу у седмици пред празник и на сам дан празника. Значка представља комбинацију цвета Наталијине рамонде и чувене албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније. У питању је биљка која која расте у Србији, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Његова симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије Наталијина рамонда може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату Туристички инфо центар у Бајиној Башти традиционално припрема пригодан програм. За све посетиоце Туристичког информативног центра и сувенирнице припремљене су значке Наталијина рамонда, а у објекту ће бити приказивани документарни филмови са темама из Првог светског рата. У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбеђена је већа количина значки које ће се од среде 4. новембра па до самог празника делити свим посетиоцима Туристичког информативног центра у Бајиној Башти. Уз поделу значки објашњава се симболика Наталијине рамонде али и значај празника који се обележава 11. новембра.

Поклони поводом државног празника

– Имајући у виду да нам је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ове године поред значки Наталијина рамонда обезбедило и већу количину материјала везаног за Први светски рат и српску историју сви посетиоци ТИЦ Бајина Башта ће на дан празника, 11. новембра, поред значке добијати и друге  пригодне поклоне. На дан кад се сећамо страдања и памтимо велику победу наших славних предака у Првом светском рату у ТИЦ Бајина Башта имаћете прилику да на поклон добијете књиге Бој изнад векова и Чувар светих хумки, дискове са темама из српске историје, роковнике Министарства рада као и значке посвећене боју на Кајмакчалану. – каже Синиша Спасојевић из Туристичке организације „Тара-Дрина“.

1 коментар
  1. Miodrag Svedok каже

    Da li može nekako da se nađe 2 do 3 litra farbe za zaštitu dasaka na platou Kapija zapadne srbije, da ne istruli načisto, sve je dobro, pozicija, kontejner za otpad, ali nema farbe ??

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена