Швајцарски програм почиње суфинансирање пројеката које су предложили грађани Љубовије

0 94

Кроз пројекат „Удружимо се“ грађани Љубовије доставили су своје предлоге шта је, по њиховом мишљању, потребно да се уради или поправи у делу града у коме живе. Пристигло је укупно четири предлога, од којих је један одбијен јер земљиште није у власништву општине Љубовија. Остала три предлога предложило је укупно 16 пунолетних грађама, које немају дуговања по основу пореза на имовину. Део новца који је потребан за реализацију пројеката општина Љубовија добиће као донацију владе Швајцарске, кроз швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“.

Грађани Љубовије предложили су адаптацију дома културе у Месној заједници „Узовница“, затим уређење окружења, простора и прилаза код стамбене зграде у Дринској улици, као и уређење паркића у блоку 95 у Азбуковачкој улици. Предлог да се постави теретана на отвореном у Црнчи је одбијен јер општина Љубовија није власник земљишта на којем би теретана требало да се постави.

-Задовољни смо како је протекао цео процес гласања у Љубовији, и надамо се да ће ови предлози дати подстрек и осталим грађанима да кажу својој општини шта им је у њиховим срединала најпотребније. У наредних пар месеци очекујемо да и све остале општине распишу позиве за грађане који желе да предложе шта сматрају да је њиховим локалним самоуправама најпотребније, Ми смо за то издвојили укупан фонд од 16,5 милиона динара. – каже др. Бранислав Милић, стручњак на програму швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“. Он још и додаје да се суфинансирањем пројеката које грађани предлажу жели подстаћи и све остале пунолетне грађане да активније учествују у предлозима за трошење новца ин инвестиционог дела буџета општина.

Досадашњи план био је да се сви пројекти заврше до краја ове године, али ако буде било потребе, могућа су и мања одлагања.

 Дрина инфо портал

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена