Srpska Pravoslavna Crkva proslavlja Mladence

0 557

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Mladence, spomen na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su pre 17 vekova nepokolebljivo stradali za Hrista.

22_10.preview

320. godine, u vrijeme cara Likinija, u gradu Sevastiji u Jermeniji, četrdeset vojnika jednog puka prešlo je u hrišćanstvo, baš u vreme kada je car izdao izričitu naredbu da se svi moraju klanjati rimskim paganskim bogovima i prinositi im žrtve.

Kada je ova naredba bila pročitana i u vojsci, četrdeset, inače hrabrih i dobrih vojnika, izričito su rekli da se oni neće klanjati rimskim bogovima, jer su hrišćani. Svih četrdeset vojnika izvedeno je pred upravnika grada, koji ih je prvo savetovao da se odreknu svoje vere, ali kada su oni odbili ove savete i pored predočenih muka koje ih čekaju, upravnik ih je kaznio bičevanjem, a onda ih bacio u tamnicu.

Vojnici su potom poslati i na vojni sud, pa pošto ni tamo nisu pristali da se odreknu svoje vere, osuđeni su da nagi budu spušteni u jezero nadomak grada. Bila je jaka zima i duvao je hladan vetar. Svu četrdesetoricu poterali su nage u jezero, da tu prenoće stojeći u hladnoj vodi. Na brdu pokraj jezera nalazila se topla banja i osuđenicima je bilo rečeno da će ih, ako se odreknu hrišćanstva, odmah prebaciti u tu banju.

Trpeći mraz i bolove, vojnici su istrajali, stalno hrabreći jedan drugoga i pevajući himne Hristu Bogu. Samo jedan od vojnika nije mogao da izdrži muke, već se iskrao i otišao u toplo kupatilo gde mu je na samom ulazu otkazalo srce, pa je odmah umro.

Tokom noći skoro svi stražari su pospali, a jedan, koji je ostao budan opazio je neku čudnu svetlost koja je dolazila od svetlih venaca koji su stajali nad glavama vojnika u vodi. Bilo je 39 venaca. Stražar, videći to, svuče sa sebe odelo i stade među mučenike, moleći Boga, da pošto je i on bio hrišćanin, i njega pribroji trideset-devetorici stradalnika. Molba mu je bila uslišena, te on spazi iznad svoje glave četrdeseti svetli mučenički venac.

Spomen ovim mučenicima u narodu je poznat pod nazivom Mladenci. Na ikoni se svetih četrdeset mučenika predstavlja kako nagi stoje u vodi, a nad glavama im svetle mučenički venci.

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu „mladenčići“. Mladenci uvek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena