Српска Православна Црква прославља Младенце

0 797

Православна црква и њени верници данас прослављају Младенце, спомен на Светих четрдесет мученика севастијских, који су пре 17 векова непоколебљиво страдали за Христа.

22_10.preview

320. године, у вријеме цара Ликинија, у граду Севастији у Јерменији, четрдесет војника једног пука прешло је у хришћанство, баш у време када је цар издао изричиту наредбу да се сви морају клањати римским паганским боговима и приносити им жртве.

Када је ова наредба била прочитана и у војсци, четрдесет, иначе храбрих и добрих војника, изричито су рекли да се они неће клањати римским боговима, јер су хришћани. Свих четрдесет војника изведено је пред управника града, који их је прво саветовао да се одрекну своје вере, али када су они одбили ове савете и поред предочених мука које их чекају, управник их је казнио бичевањем, а онда их бацио у тамницу.

Војници су потом послати и на војни суд, па пошто ни тамо нису пристали да се одрекну своје вере, осуђени су да наги буду спуштени у језеро надомак града. Била је јака зима и дувао је хладан ветар. Сву четрдесеторицу потерали су наге у језеро, да ту преноће стојећи у хладној води. На брду покрај језера налазила се топла бања и осуђеницима је било речено да ће их, ако се одрекну хришћанства, одмах пребацити у ту бању.

Трпећи мраз и болове, војници су истрајали, стално храбрећи један другога и певајући химне Христу Богу. Само један од војника није могао да издржи муке, већ се искрао и отишао у топло купатило где му је на самом улазу отказало срце, па је одмах умро.

Током ноћи скоро сви стражари су поспали, а један, који је остао будан опазио је неку чудну светлост која је долазила од светлих венаца који су стајали над главама војника у води. Било је 39 венаца. Стражар, видећи то, свуче са себе одело и стаде међу мученике, молећи Бога, да пошто је и он био хришћанин, и њега приброји тридесет-деветорици страдалника. Молба му је била услишена, те он спази изнад своје главе четрдесети светли мученички венац.

Спомен овим мученицима у народу је познат под називом Младенци. На икони се светих четрдесет мученика представља како наги стоје у води, а над главама им светле мученички венци.

Један од српских обичаја на Младенце јесте и прављење колача који се зову „младенчићи“. Младенци увек падају уз Часни пост и зато свака гозба која се спрема овог дана мора бити посна ради здравља и напретка дјеце младих супружника.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена