Saobraćajna bezbednost u 2017. godini: NIJE BILO POGINULIH LICA

0 309

Komisija za bezebednost saobraćaja opštine Bajina Bašta sumirala je rezultate ostvarene u 2017. godini. O osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja predsednik komisije diplomirani inženjer saobraćaja Darko Mitrović kaže:

– Lane smo imali 63 saobraćajne nezgode. U njima je nastradalo 35 lica. Od toga nezgode sa materijalnom štetom desile su se 28 puta. Što je najvažnije, nije bilo poginulih lica. Od 44 povređena lica sa težim povredama ih je devet.

Darko Mitrovic
Darko Mitrović Foto: Drina Info

Kakva je bila aktivnost saobraćajne policije ?

– Njeni pripadnici podneli su 502 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 2.526 prekršajnih naloga. Po osnovu alkohola zadržano je 48 lica. Najviše prijava za pokretanje prekršajnog postupka podneto je zbog vožnje pod dejstvom aklohola i prekoračenja brzine u naseljima. Kad su u pitanju prekršajni nalozi, oni su izdavani uglavnom zbog prekoračenja brzine u naseljima, nepropisnog i nedozvoljenog parkiranja i nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Je li bilo prekršaja u zonama škola?

– Bilo ih je. Policija je otkrila 27 vozača koji su prekoračili brzinu, 13 ih je imalo nepropisno zaustavljanje i parkiranje, jedan vozač bio je pod dejstvom alkohola, tri vozača su koristila u vožnji mobilni telefon, a 26 ih nije koristilo sigurnosni pojas. U zoni osnovnih i srednjih škola nije bilo saobraćajnih nezgoda. Inače, bile su dve saobraćajne nezgode na drugim područjima gde su lakše povređena dva deteta do 14 godina starosti.

Koji učesnici u saobraćaju su najviše povređivani?

– Najčešće su povrede dobijali vozači motornih vozila (21). Slede vozači motocikala (4) i dva vozača bicikla. Nezgode su se najčešće dešavale u naseljenim mestima (23) gde je povređeno 15 lica. Na ulici ih je bilo 15 uz 7 povređenih, na raskrsnicama 8 sa isto toliko povređenih. Van naseljenog mesta zabeleženo je 40 saobraćajnih nezgoda sa 29 povređenih lica. Na državnim putevima desilo se 36 nezgoda sa 26 povređenih. Na lokalnim putevima bile su 4 nezgode sa 3 povređena lica. Najviše nezgoda imali smo u junu (13), julu (11), u maju i septembru po 6. U tim mesecima je je najviše povređenih lica. Subota, ponedeljak i petak su najkritičniji dani.

Kakvo je bila bezbednosna situacija u odnosu na 2016. godinu ?

Broj saobraćajnih nezgoda povećan je za 15 ili 31,25 procenata. Broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima veći je za 9,38 posto, a broj nezgoda sa materijalnom štetom 75 posto. Ohrabruje podatak da nije bilo poginulih. U 2016. godini su poginula dva lica. Broj teško povređenih lica manji je za 30,7 posto. Po proceni policije šteta nastala u saobraćajnim nezgodama u 2016. godini bila je oko 3,6 miliona dinara, a lane 6,3 miliona dinara. Generalno gledano stanje saobraćaja u prošloj godini nije unapređeno u odnosu na 2016. godinu. Zbog toga je Komisija za bezbednost saobraćaja planirala više mera za nastavak pozitivnih i smanjenje negativnih trendova u toj oblasti. U tome moraju pomoći sve druge institucije kao i učesnici u saobraćaju – rekao je predsednik Komisije za bezbednost saobraćaja opštine Bajina Bašta Darko Mitrović.

Drina info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena