Саобраћајна безбедност у 2017. години: НИЈЕ БИЛО ПОГИНУЛИХ ЛИЦА

0 310

Комисија за безебeдност саобраћаја општине Бајина Башта сумирала је резултате остварене у 2017. години. О основним показатељима стања безбедности саобраћаја председник комисије дипломирани инжењер саобрaћаја Дарко Митровић каже:

– Лане смо имали 63 саобраћајне незгоде. У њима је настрадало 35 лица. Од тога незгоде са материјалном штетом десиле су се 28 пута. Што је најважније, није било погинулих лица. Од 44 повређена лица са тежим повредама их је девет.

Darko Mitrovic
Дарко Митровић Фото: Дрина Инфо

Каква је била активност саобраћајне полиције ?

– Њени припадници поднели су 502 захтева за покретање прекршајног поступка и издали 2.526 прекршајних налога. По основу алкохола задржано је 48 лица. Највише пријава за покретање прекршајног поступка поднето је због вожње под дејством аклохола и прекорачења брзине у насељима. Кад су у питању прекршајни налози, они су издавани углавном због прекорачења брзине у насељима, непрописног и недозвољеног паркирања и некоришћења сигурносног појаса.

Је ли било прекршаја у зонама школа?

– Било их је. Полиција је открила 27 возача који су прекорачили брзину, 13 их је имало непрописно заустављање и паркирање, један возач био је под дејством алкохола, три возача су користила у вожњи мобилни телефон, а 26 их није користило сигурносни појас. У зони основних и средњих школа није било саобраћајних незгода. Иначе, биле су две саобраћaјне незгоде на другим подручјима где су лакше повређена два детета до 14 година старости.

Који учесници у саобраћају су највише повређивани?

– Најчешће су повреде добијали возачи моторних возила (21). Следе возачи мотоцикала (4) и два возача бицикла. Незгоде су се најчешће дешавале у насељеним местима (23) где је повређено 15 лица. На улици их је било 15 уз 7 повређених, на раскрсницама 8 са исто толико повређених. Ван насељеног места забележено је 40 саобраћајних незгода са 29 повређених лица. На државним путевима десило се 36 незгода са 26 повређених. На локалним пuтевима биле су 4 незгоде са 3 повређена лица. Највише незгода имали смо у јуну (13), јулу (11), у мају и сeптембру по 6. У тим месецима је је највише повређених лица. Субота, понедељак и петак су најкритичнији дани.

Какво је била безбедносна ситуација у односу на 2016. годину ?

Број саобраћајних незгода повећан је за 15 или 31,25 процената. Број саобраћајних незгода са настрадалим лицима већи је за 9,38 посто, а број незгода са материјалном штетом 75 посто. Охрабрује податак да није било погинулих. У 2016. години су погинула два лица. Број тешко повређених лица мањи је за 30,7 посто. По процени полиције штета настала у саобраћајним незгодама у 2016. години била је око 3,6 милиона динара, а лане 6,3 милиона динара. Гeнерално глeдано стање саобраћаја у прошлој години није унапређено у односу на 2016. годину. Због тога је Комисија за безбедност саобраћаја планирала више мера за наставак позитивних и смањење негативних трендова у тој области. У томе морају помоћи све друге институције као и учесници у саобраћају – рекао је председник Комисије за безбедност саобраћаја општине Бајина Башта Дарко Митровић.

Дрина инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена